”Alla förväntades vara vänster”

I boken "Israel och hennes fiender" beskriver författaren och journalisten Bengt G Nilsson hur hans uppfattning om Israel-Palestina-konflikten förändrats från ungdomsårens kibutz-liv och under decennier av rapportering och reportageresor.

 
Bengt G Nilsson och hans nya bok.

I NMI-podden samtalar Mats Olin med Bengt G Nilsson och Eli Göndör, doktor i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern, om varför rapporteringen från Mellanöstern ser ut som den gör.

Lyssna på Bengt G Nilsson här

En del av samtalet handlar om Bengt G Nilssons egen utveckling som journalist och hur ökad förståelse för konfliktens orsaker har förändrat hans synsätt. Från början var hans rapportering i hög grad fokuserad på hur enskilda människor drabbades och de fruktansvärda villkoren i flykinglägren.

– Skurken var Israel som ockupationsmakt, och jag glömde bort eller förmådde inte ta till mig den stora bilden av konflikten, säger Bengt G Nilsson.

– Som reporter styrs man av hemmaredaktionens förväntningar.

– När jag började förstå att den palestinska ledningen aldrig kommer att leverera någon frihet eller något välstånd till palestineirna så insåg jag att jag borde ägna mig åt något annat.

En förklaringsmodell för varför den svenska nyhetsrapporteringen sett ut som det gjort är vänstervridningen i journalistkåren menar Bengt Nilsson.

– Jag hamnade i ett journalistiskt sammahang där alla förväntades vara vänster. Det försökte jag bortse ifrån.

Bengt G Nilsson menar att rapporteringen från regionen förändrats och blivit mer nyanserad.

– Israel är inte längre alltid den stora fienden i rapporteringen från Mellanöstern, det är en intressant förändring.

En förklaring skulle kunna vara att dagens reportrar inte utsatts för samma politiska påverkan som han själv upplevt, menar han.

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *