Almedalsveckan dominerar i rapporteringen om partiledarna i juli

Under juli har de flesta omnämnanden av partiledare i SVT och Sveriges Radio skett under månadens första del. Almedalsveckan gav möjligheter för alla partiledare att komma till tals och semestern därefter ledde till en markant minskning av omnämnanden under resten av månaden. Fördelningen mellan hur mycket olika partiledare nämns är, troligtvis beroende på detta, jämnare än under de föregående månaderna.

 
Åskådare vid Stora scenen i Almedalen. Foto: Wikipedia.

I både SR och SVT:s rapportering är det Magdalena Andersson som minskat mest i synlighet och i SVT har hon nått sin lägsta notering hittills på 28 %. Detta har lett till att antal tillfällen som de andra partiledarna synts har ökat vilket i SVT tydligast gynnat Ulf Kristersson och miljöpartiets språkrör. Nooshi Dadgostar har också ökat till 4 % i SVT efter att inte ha synts alls under hela juni.

Almedalsveckan och efterföljande sommarledighet har satt en väldigt tydlig prägel på rapporteringen. Antalet omnämningar av partiledarna har totalt sett minskat med 40 % i SR och 25 % i SVT, och en majoritet av dessa har skett under dagarna runt Almedalsveckan. Fokus på Almedalen har lett till att partiledarintervjuer, tal och debatter dominerat månadens undersökning.

Tänkbara regeringsbildningar och det politiska spelet diskuterats vid ett stort antal tillfällen under månaden. Sakfrågor fick dock också plats i bland annat analyserna av partiledarnas tal i Studio Ett och partiledarintervjuerna i P1-morgon. Ett flertal debatter i Aktuellt mellan olika partiledare bidrog också till att lyfta fram sakfrågor.

Rapporteringen om Magdalena Andersson har bland annat fokuserat på hennes resa till Ukraina och hennes höga förtroendesiffror. Socialdemokraternas utspel om friskolor fick också ett stort genomslag och Andersson nämndes ofta i diskussioner om hur man kan få ihop en ny regering med stöd av både V och C. Dessutom fick främst hon och Ulf Kristersson en del frågor om Turkiet och Nato i början av månaden.

Kristersson fick ett något större genomslag den här månaden i båda medierna och likt Andersson nämndes han mycket i diskussioner om svårigheter med framtida regeringsbildningar. Ett vanligt tema var också att jämföra hans tal och utspel med Anderssons och försöka hitta likheter i framtoning och diskutera hur det kan påverka valet.

Inslagen om Åkesson diskuterade också regeringsbildning och hans syn på Liberalerna, vilket även togs upp i hans debatt mot Pehrson i Aktuellt. Jimmie Åkessons attack på Magdalena Andersson under hans tal fick också en del uppmärksamhet. Utöver Almedalen så nämndes Åkesson i samband med utgivningen av första delen av Sverigedemokraternas vitbok senare under juli.

Nooshi Dadgostar har visserligen synts mer än förra månaden då hon inte nämndes alls i SVT men hon får fortfarande litet genomslag. Hennes tal och ett utspel om att de bland annat kräver skolreformer och regeringsplats var de två främsta sakerna som fick uppmärksamhet.

Rapporteringen om Lööf och miljöpartiets språkrör tyngdes ner av det hemska terrordådet som skedde innan Lööfs tal under Almedalsveckan och en debatt mellan henne och Bolund. Mycket om dessa partiledare handlar därmed om terrordåd men likt de andra ledarna så fick de uppmärksamhet under deras respektive halvdagar och intervjuer. Båda partiernas opinionssiffror och miljöförslag diskuterades också och Miljöpartiet såg allt som allt en fyrdubbling av hur mycket deras språkrör syntes i SVT jämfört med förra månaden.

Pehrson fortsätter att ha en stark närvaro i både SVT och SR men den är fortfarande markant lägre än månaden när han tillträdde. Liberalernas relation till Sverigedemokraterna och om Pehrson har sitt eget parti med sig i regeringsfrågan var vanliga ämnen under månaden. Att Liberalerna kommit över spärren i opinionsmätningar fick också en hel del uppmärksamhet.

Förslaget om kemisk kastrering från Kristdemokraterna fick lite genomslag i början av månaden men utöver det är fokuset mest på Buschs framträdanden under Almedalsveckan. Slutligen uppmärksammades det den 27 juli, vilket var det sista inslaget där någon partiledarna nämndes under månaden, att hennes hustvist är över.

****

 

NMI:s undersökning är utförd med hjälp av sökverktyget All Ears som transkriberar inslag från radio och tv. Undersökningen är avgränsad till perioden 1 januari till och med 30 juli 2022. Orden som använts är respektive partiledares namn. De nyhetsprogram som ingår i undersökningen är Rapport, Aktuellt, Morgonstudion och Agenda från SVT, samt Studio Ett, P1 morgon och Ekot (dock ej Livesändningar från Ekot) från SR.

Siffrorna för Busch och Åkesson i SVT innefattar denna månad inslag med reklam för programmet Valet Forever och deras siffror är därmed något högre än de borde vara.

 

 

Jonathan Stefansson

Skribent

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *