Skralt med sakpolitik i SVT inför valet

SVT fokuserar i huvudsak på politiska utspel kring regeringsbildningen samt opinionsundersökningar när de rapporterar om partiledarna fyra veckor före valet. SR har framför allt fokuserat på partiledarintervjuerna i P1-morgon under samma period.

 
Nyheter i SVT och SR inför valet.

Näringslivets medieinstituts mätning av partiledarnas synlighet i SVT:s och SR:s nyhetsprogram fyra veckor före valet visar på en betydligt jämnare fördelning av utrymmet jämfört med mätningarna från tidigare i år. Under valrörelsens sista månad är mätperioden förkortad och avser en vecka åt gången fram till valdagen.

Under föregående veckas rapportering har Annie Lööf (C) ökat sin synlighet kraftigt jämfört med tidigare mätningar och rapporteringen har handlat om att Lööf föredrar en regering där Andersson är statsminister, samt om Lööfs uttalande att ingå i ett vänsterblock men utan att Vänsterpartiets ska ges något inflytande. För detta har hon kritiserats av både Ebba Busch (KD) och Nooshi Dadgostar (V) för att vara verklighetsfrånvänd.

I SVT har partiledarna i huvudsak omnämnts i samband med att regeringsbildningen och opinionsmätningar diskuterats. Det har framför allt spekulerats om det politiska spelet kring regeringsbildningen där Magdalena Andersson (S), Lööf och Ulf Kristersson (M) varit i fokus. Andersson har därutöver nämnts i samband med kritik som hon riktat mot Vänsterpartiets inställning till PKK. Rapporteringen kring Kristersson har utöver det politiska spelet handlat om partiets energi- och migrationspolitik. Jimmie Åkesson (SD) har nämnts i samband med att Åkesson och Lööf debatterade i Agenda, och Per Bolund (MP) har nämnts i samband med att han riktat kritik mot Sverigedemokraternas klimatpolitik.

SR:s rapportering har i stor utsträckning handlat om partiledarutfrågningarna i P1-morgon där flera sakfrågor för respektive parti lyfts fram. Utfrågningarna är en förklaring till den jämnare fördelningen av partiledarnas utrymme i SR jämfört med SVT.

Utöver partiledarutfrågningarna har SR rapporterat om Kalla faktas avslöjande om att Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna öppnat för anonyma finansiärer till partiernas valkampanjer. Även regeringsbildningen och opinionsmätningar har varit återkommande teman i rapporteringen. Därutöver har det rapporterats om Kristerssons jobbsattsning genom sänkt skatt, Anderssons förslag om skärpta straff, uttalanden från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna om att landsbygdsväljare inte kan lita på Centerpartiet, samt att Andersson gick ut i försvar för Centerpartiet om att partiet alltid värnat landsbygden i förhandlingar.


NMI:s undersökning är utförd med hjälp av sökverktyget All Ears som transkriberar inslag från radio och tv. Undersökningen är avgränsad till perioden 15 till 21 augusti 2022. Orden som använts är respektive partiledares namn. De nyhetsprogram som ingår i undersökningen är Rapport, Aktuellt och Agenda från SVT, samt Ekot, Studio Ett och P1 morgon från SR. Resultatet för Liberalernas partiledare gäller för Sabuni fram till den 8 april och för Pehrson från och med den 8 april när han tillträdde som partiledare.

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *