Lööf tilltänkt måltavla – dominerar medierapporteringen

Uppgifterna om att Annie Lööf (C) var den tilltänkta måltavlan för den dödliga attacken i Almedalen har dominerat rapportering kring partiledarna under den senaste veckan. Detta resulterar i att Annie Lööf för första gången sedan mätningarna startades i januari, är den mest omnämna partiledaren i såväl SVT som SR.

 
Skärmklipp från SVT:s och SR:s rapportering om att Annie Lööf (C) var den tilltänkta måltavlan i Almedalen.

Näringslivets medieinstitut har sedan januari i år mätt partiledarnas synlighet i SVT:s och SR:s nyhetsprogram. Under valrörelsens sista månad är mätperioden förkortad och avser en vecka åt gången fram till valdagen.

Under den senaste veckan har rapporteringen om att Lööf var den tilltänkta måltavlan i Almedalen dominerat, därutöver har flera inslag handlat om det politiska spelet, opinionsmätningar och vilka partier som kan tänkas samarbeta i regering. Rapporteringen har även berört partiernas politik för att komma till rätta med den grova brottsligheten och då i synnerhet i anslutning till att en kvinna och ett barn blev skottskadat i Eskilstuna.

Jämförs rapporteringen under valrörelsens sista veckor med hur det har sett ut under det senaste halvåret så är det i huvudsak Magdalena Anderssons (S) synlighet som har minskat. Andersson har under året stått för omkring hälften av partiledarnas samlade medieutrymme, jämfört med omkring 30 procent av utrymmet under de senaste veckorna. Anledningen till den jämnare fördelningen är framför allt att andelen partiledardebatter och intervjuer med partiledarna ökar i valet slutskede och därmed har partiledarnas synlighet blivit något mer jämnt fördelad. Därutöver har ett återkommande ämne i bevakningen varit det politiska spelet och spekulationer kring regeringsbildningen.

Under den senaste veckan har rapporteringen kring Andersson utöver det ovan nämnda handlat om hennes uttalande i DN om att det inte ska finnas något Somalitown i Sverige, om Sveriges bistånd till Ukraina och om Sveriges Natoansökan. Även Ulf Kristersson (M) har framför allt nämnts i anslutning till den grova brottsligheten, regeringsbildningen och opinionsundersökningar. Det har även rapporterats om att Moderaterna vill satsa på idrott i utsatta områden.

Jimmie Åkesson (SD) har bland annat nämnts i anslutning till opinionssiffror om att Sverigedemokraterna nu är större än Moderaterna, samt i anslutning till en rapport som visar att representanter för Sverigedemokraterna varit aktiva i högerextrema miljöer. Även partiets förslag på att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet har lyfts fram i rapporteringen.

Johan Pehrson (L) har omnämnts gällande kritik inom partiet mot att Liberalerna deltog på en energiturné tillsammans med representanter från högerblocket inklusive Sverigedemokraterna.

Rapporteringen kring Miljöpartiets språkrör har handlat om kritik som språkrören riktar mot andra partiers klimatpolitik, samt om en debatt i SVT mot Ebba Busch (KD) om vad som är ett hållbart skogsbruk.


NMI:s undersökning är utförd med hjälp av sökverktyget All Ears som transkriberar inslag från radio och tv. Undersökningen för de två översta diagrammen avgränsad till perioden 15 till 28 augusti 2022. De två nedersta diagrammen avser resultaten per månad från den 1 januari till och med den sista juli. Orden som använts är respektive partiledares namn. De nyhetsprogram som ingår i undersökningen är Rapport, Aktuellt och Agenda från SVT, samt Ekot, Studio Ett och P1 morgon från SR. Resultatet för Liberalernas partiledare gäller för Sabuni fram till den 8 april och för Pehrson från och med den 8 april när han tillträdde som partiledare.

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *