SR och SVT bemöter Venezuelakritiken

Igår berättade NMI om en ny undersökning som visar att Sveriges Television och Sveriges Radio gärna använder oljepriset, den höga statsskulden och korruption som förklaring till Venezuelas kris. Samtidigt missar redaktionerna att skildra det viktigaste; nämligen hur den socialistiska revolutionen, och de politiska idéer som den bygger på, lamslagit landets ekonomi och därmed orsakat en humanitär och ekonomisk kris.

 
Ginna Lindberg

Bild: Ginna Lindberg.

Nu svarar Sveriges Radios och Sveriges Televisions utrikeschefer på kritiken. Båda ifrågasätter NMI:s slutsatser. Sveriges Radios Ginna Lindberg menar att Sveriges Radios rapportering av Venezuela varit relevant och att den givit en bra bakrundsförståelse för landets kris:

– Det är alltid välkommet med granskningar och roligt att ni intresserar er för vår utrikesbevakning. När det gäller metoden konstaterar ni att resultatet och slutsatserna är resultatet av en tolkning och jag håller inte med om de slutsatser ni kommit fram till.

Ginna Lindberg lyfter fram att Sveriges Radio har en omfattande bevakning av Venezuela som man kan vara stolt över.

– Av alla de inslag jag tagit del av så har vi på olika sätt beskrivit vänsterregeringen, regimen, deras metoder och politik, säger Ginna Lindberg.

Även SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson är nöjd med rapporteringen och skriver i ett mail till NMI:

”Jag anser absolut att vi lever upp till sändningstillståndets krav om att vara folkbildande. Och SVT har under den här tidsperioden återkommande skildrat kollapsen av Venezuela, med reportage om hur människor letar mat i soptunnor, den hjärtskärande bristen på medicin, den desperata flykten från landet osv. Vi har också berättat om hur kritiken mot Maduro växer, internationellt men också hört vänsterröster i landet – samt försökt förklara hur det kan komma sig att somliga venezolaner fortfarande känner sig lojala med Maduro, trots att landet styrs mot avgrunden.”

Pia Berhardson

Pia Bernhardson menar också att NMI:s undersökning inte innehåller allt relevant material, eftersom det som publiceras på SVT:s webbplats skiljer sig från det som sänts i TV.

I NMI:s rapport kritiseras redaktionerna för att inte skildra den politiska bakgrunden när man redogör för Venezuelas kris. I totalt 137 granskade inslag i både Sveriges Radio och Sveriges Television fann NMI bara tre exempel på att den socialistiska revolutionen lyfts fram som orsak till krisen. Men Ginna Lindberg håller inte med:

– Jag tycker vi är väldigt tydliga med att beskriva effekterna av den politik som drivs av socialistpartiet. Vi beskriver till exempel vilka effekter det får med matbrist, medicinbrist, hur bagerier och jordbruk förstatligats. Om du menar att vi ska säga ”den socialistiska revolutionen” så håller jag med om att vi sällan nämner just den termen i de korta nyhetsartiklarna.

Anser du att den socialistiska revolutionen är viktig att nämna vid en bakgrundsskildring av Venezuelas kris?

– Ja, och det gör vi också i mängder av fördjupningar. Men jag tycker att vi beskriver orsakerna även i de korta nyhetsinslagen. Jag menar att vi beskriver effekterna, att vi beskriver vad den drivna politiken har lett till och kritiken mot regimen.

Som utrikeschef anser Ginna Lindberg att det viktigaste för att få en bra utrikesrapportering är att ha journalister ute på fältet som själva ser och hör vad som händer.

– Vår korrespondent har varit i Venezuela 3-4 gånger per år det senaste sex åren och det menar jag är det absolut viktigaste kriteriet för att vi ska ha en god bevakning av landet, understryker Ginna Lindberg.

NMI:s rapport om venezuelarapporteringen.

 

 Pamina Falck

 

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *