Så rapporterade SVT 1989

I dag skulle inget SVT-program problematisera att Berlinmuren föll för 30 år sedan. Det var annorlunda 1989. Då var nyhetsrapporteringen färgad av den svenska tidsandan och idén om att inte ta ställning mellan öst och väst, det vill säga mellan västliga demokratier och kommunistiska diktaturer.

 
Berlinmuren 1

Redan 2004 skrev kulturskribenten Jens Christian Brandt i Dagens Nyheter om avsaknaden av entusiasm i SVT:s rapportering när muren rämnade i november 1989.

NMI har tittat igenom inslagen i Rapport och Aktuellt från den 9, 10 och 11 november 1989. För att göra det grundligt tog vi oss till Kungliga Biblioteket i Stockholm och deras mediedatabas. Där finns exempelvis allt som sänts i svt och sr sedan 1979. Men det mesta från nyhetssändningarna de aktuella dagarna finns även att se på SVT-tjänsten Öppet Arkiv, och nedan ger vi några länkar och tidsangivelser till intressanta delar.

Rapporteringen består till stor del av bilder från Berlin med glada och firande öst- och västberlinare kombinerat med uttalanden från det östtyska kommunistpartiets ledning som enligt svt lovar både fria val och pressfrihet. Detta kombineras med försiktiga kommentarer av SVT-journalister och svenska källor där fokus ligger på svensk säkerhet och nedrustning snarare än frihet för Europas folk.

  1. Bo Holmqvist: Murens fall ”i sanning ett glädjande besked” Rapport 9/11

I Rapport den 9 november får SVT de första nyheterna om att DDR öppnat gränsen mot Västberlin, vilket beskrivs som SVT-journalisten Bo Holmqvist som ett ”hoppfullt tecken” och ”i sanning ett glädjande besked”. Ca 3 min och 40 sek in i sändningen.

  1. Varningen för ett nytt ”Supertyskland” Aktuellt 10/11

Jarl Alfredius säger att en del varnar för ett nytt ”Supertyskland” där SVT-journalisten Katarina Engberg, tidigare aktiv i KFML(r), konstaterar att Europa nu kommer att ”germaniseras”. Ca 4 min in i sändningen.

 

  1. Journalisten Dieter Strands försvar av ”muroffer” Aktuellt 10/11

Studiosamtal mellan Aktuellts Jarl Alfredius, Dieter Strand och finländske riksdagsmannen Jörn Donner. Dieter Strand om hur Berlinmuren dämpat spänningarna mellan öst och väst i Berlin efter 1961. ”Kanske har detta muroffer på något sätt krävts”. Ca 21 min in i sändningen.

 

  1. Statsminister Ingvar Carlssons första kommentar: ”Kan bli bakslag” Aktuellt 10/11

Statsminister Ingvar Carlssons första kommentar till utvecklingen: ”Jag tror man måste vara realistisk i det avseendet och säga att det har skett så mycket på kort tid, nästan utan kontroll, i positiv mening utan kontroll, så att det är klart att det kan bli bakslag.”  Ca 27 min in i sändningen.

  1. Statsminister Ingvar Carlssons andra kommentar: ”Tysk återförening ingen huvudsak” Rapport 10/11

”Fantastiskt positiv utveckling, samtidigt måste vara medveten om att det finns risker för någon form av bakslag”. Journalisten sammanfattar med att ”I Ingvar Carlssons nya landskap är en tysk återförening ingen huvudsak”. Ca 11 min och 30 sek in i sändningen.

 

 

  1. Warzawapaktens avveckling ”farlig”, Rapport 10/11

SVT-reportern Bo Holmqvist ställer frågan om murens fall är farligt för säkerheten i Europa: ”Men det är väl ganska farligt? Det är ju vad vi alltid har trott, att det är farligt.” Bo Hugemark, expert vid Militärhögskolan, intervjuas. Ca 13 min in i sändningen.

Bortsett från Bo Holmqvists inledande kommentarer den 9 november är stämningen i SVT:s studio tämligen återhållsam och ibland skeptisk. Glädjeruset förmedlas via reportagen från Berlin, men i Sverige är de flesta avvaktande.

Vad som inte visas i SVT:s Öppet Arkiv från nyhetssändningarna den 9 november 1989 är när den svenske utrikesministern Sten Andersson på besök i dåvarande sovjetrepubliken Estland, på en fråga från SVT-reportern K-G Bergström, avvisar tanken på att Estland skulle vara ockuperat av Sovjetunionen.

 

Carl-Vincent Reimers och Mats Olin

Carl-Vincent Reimers

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *