Debatt om NMI-boken i tidningen Journalisten

Sedan boken "Professionell klimatbevakning - guide för en konstruktiv journalistik" gavs ut av NMI för ett par veckor sedan har författarna debatterat klimatjournalistik i tidningen Journalisten.

 

Anders Bolling och Svenolof Karlsson menade i en inledande debattartikel  att klimatjournalistiken är allt för okritisk.

”Den svenska konsensusandan har lett till en del gott, men baksidan är feghet, en rädsla för att pekas ut som avvikande. En journalistik värd namnet kan emellertid inte bygga på sådant som grupptänkande.”, skrev Bolling och Karlsson.

Repliker från Anna Maris, utbildare på Fojos klimatkurser, och representanter från organisationen ”Nyhetsrapporteringen om klimatkrisen” har publicerats. Maris försvarade den svenska klimatjournalistiken och menade att ”desinformation (är det) största hotet mot klimatjournalistiken”.

”Som någon som fortbildar yrkesverksamma nordiska journalister i klimatjournalistik och hållbar journalistik ser jag ett växande intresse i journalistkåren för att öka sin kunskap om klimat och miljö.”, skrev hon

I en slutreplik skriver Bolling och Karlsson: ”Anna Maris verkar övertygad om att vi är två lallande fån som av illasinnade krafter manipulerats till att sprida ’desinformation’. Hon verkar för sitt liv inte kunna förstå att människor som resonerar självständigt kan dra andra slutsatser än Greta Thunberg och Al Gore.”

Köp boken här.

***

Journalisten är Journalistförbundets tidning.Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *