Polsk media under press

3 maj firas pressfrihetens dag samtidigt som hoten mot densamma ökar i Europa. I Polen används Coronakrisen av det styrande partiet Lag & Rättvisa som en möjlighet att öka kontrollen av medierna, rapporterar den Krakow-baserade nyhetssajten Notes from Poland.

 
Polska protester mot regeringens inskränkningar av rättsväsendets oberoende. En demonstrant håller en skylt med ordet "Konstytucja", konstitutionen. Foto: Kylli Kittus (2018)

Läs originalartikeln på engelska av Notes from Poland här.

I flera år har Polen figurerat på listan över de länder där pressfrihetens framtid blivit allt mer osäker. Nu har även de ekonomiska konsekvenserna av Coronakrisen förvärrat läget. Till följd av fallande annonsintäkter och minskat antal sålda nummer av pappersupplagan har beroendet av statliga annonspengar ökat.

Trots att landets katolska tidningar drabbas hårt av inställda gudstjänster har dock webbtrafiken på nyhetssajterna ökat markant. Jämfört med mars föregående år har webbtrafiken ökat med 70 procent. Samtidigt ökade en av de största dagstidningarna, liberala och regeringskritiska Gazeta Wyborcza, sina prenumerationer med över 20.000 prenumeranter till 240 000 mellan december och april.

Liksom i Sverige ökar dock nu påtryckningarna även i Polen för statlig hjälp till mediesektorn. Polska motsvarigheten till Tidningsutgivarna (TU) har vädjat till regeringen om hjälp, bland annat genom en statlig fond för att söka kompensation för förlorade intäkter. Något som fått ett positivt mottagande av kulturministern Piotr Gliński.

Coronakrisen har också visat sig bli en möjlighet för det polska regeringspartiet Lag & Rättvisa att stärka sin makt i polsk media. Regeringen publicerade förhållningsregler om Corona i alla polska medier förutom Gazeta Wyborcza, Polens främsta liberala och regeringskritiska tidning, jämförbar med Dagens Nyheter. Redaktören för Gazeta Wyborcza menar att det är ett straff från regeringen.

Trots det har Gazeta Wyborcza subbelt så många sålda lösnummer som exempelvis Rzezcpospolita, en annan mer högerorienterad dagstidning.

Internationella pressinstitutet i Wien anklagar nu även polska regeringen för att ligga bakom ”juridiska trakasserier” i form av civil- och straffrättsliga mål som olika statliga organ inlett mot Gazeta Wyborcza. Reporters Sans Frontières anmärker också i sin senaste rapport att Polen nu har ”klara problem” med pressfrihet.

Vadim Makarenko, f.d. fellow vid Reuters institute och redaktör vid Wyborcza, tror att regeringen kommer öka sitt inflytande ytterligare i polsk media. Lag & Rättvisa har länge velat att ”utländska intressen” ska lämna polsk media. Förra året lanserade man en plan för att ”åter-polonisera” landets privata medier.

Det kan särskilt bli ett problem för landets lokal- och regionalmedia av vilka många har tyska kommersiella ägare. Om de säljer i coronakrisens spår kan det bli en chans för regeringen att kliva in och ytterligare stärka sin kontroll över Polens medielandskap, rapporterar Notes from Poland.

I onsdags blev det känt att EU-kommissionen för fjärde ingången inleder ett rättsligt förfarande mot Polens regering angående ett förslag om att öka regeringens inflytande vid tillsättning av domare. Förfarandet kan ytterligare spä på den öst-västliga spricka som finns i unionen, och som berör såväl pressfrihet som rättsliga institutioners självständighet.

Carl-Vincent Reimers

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *