I regeringsförklaringen aviserade statsministern en förstärkt vårdgaranti. Vårdgarantin är en lagstadgad rättighet att få vård inom en viss tidsgräns, exempelvis att få en operation utförd inom 90 dagar efter att beslut om behandlingen fattats. Syftet med vårdgarantin är bland annat att ge patienten makt över sin vård och att kapa köerna. I våras tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska titta på hur tidsgränsen kan kortas.
Det bryts dock konsekvent mot den här lagen i våra regioner och patienter får vänta längre än vad garantin stipulerar. Vårdköerna ökar men skillnaderna är stora mellan regionerna.
Trots att de stora nyhetsredaktionerna har reportrar som är specialiserade på vårdfrågor så är intresset för att rapportera om den dåligt fungerande vårdgarantin liten och ansvariga politiker ställs inte till svars mer än undantagsvis. Om man jämför med exempelvis klimatfrågan är skillnaden mycket stor, där ansvarsutkrävande är vardagsmat i medierna och sker nästan varje vecka.
Dagens Nyheters särskilda sjukvårdsreporter Anna Gustafsson skriver mycket om vården, flera artiklar i månaden är vanligt, men har överhuvudtaget inte nämnt vårdgarantin de senaste åren.
Läs också: NMI har läst Anna Gustafssons bok ”Du sköna nya vård”.
I en artikel i Dagens Nyheter idag av Jenny Kallin görs dock en genomlysning av hur dåligt vårdgarantin fungerar och i en tidigare artikel av Kallin får sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson förklara hur hon vill förbättra vården.
På sidan där Svenska Dagbladet samlar artiklar om vårdgarantin är den senaste från december 2023 och det handlar då om en TT-text.
Fredrik Mellgren[1] har bevakat sjukvårdsfrågor på Svenska Dagbladet i många år. Det senaste året har han nämnt vårdgarantin en enda gång. Under våren 2024 intervjuade han både finansregionrådet Aida Hadžialić (S) och moderaternas oppositionsråd Kristoffer Tamsons om sjukvården i Stockholm, men vårdgarantin berördes inte alls.
Sveriges Radios Studio Ett gjorde ett längre inslag om vårdköer och vårdgaranti (11/3) där det konstateras att utvecklingen går åt fel håll och ansvariga politiker ställdes till svars. SR-journalisten Mikael Kulle frågade ordföranden för Sahlgrenska sjukhuset: ”Andelen som får vänta längre än vårdgarantin har ju ökat i januari 2024 jämfört med året innan, så när ska ni får ner den siffran?”.
Sveriges Radio gjorde också ett inslag samma dag som regeringen tillsatte utredningen om utvecklad vårdgaranti, men inslaget handlade bara om garantin inom barnpsykiatrin. Ekot och de regionala redaktionerna gör ibland inslag där vårdgarantin nämns.
SVT:s regionala nyheter har också publicerat många nyheter som berör vårdgarantin som framför allt handlar om enskilda vårdfall där den inte följts.
SVT tog i sina korta nationella nyhetssändningar den 23 maj upp att regeringen tillsatt utredningen om förstärkt vårdgaranti, men i de nationella nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt har vårdgarantin i övrigt inte berörts överhuvudtaget det senaste året, vad NMI kan se.
Branschorganisationen Vårdföretagarna menar att vårdgarantin i praktiken satts ur spel och pekar på att närmare en kvarts miljon svenskar har väntat längre på specialistvård än vårdgarantin utlovar. När vårdval Stockholm görs om och antalet vårdval minskar varnas för ökande köer, men intresset från nyhetsmedier är minimalt.
[1] Fredrik Mellgren har nyligen gått i pension
Inga kommentarer