Medierna missade tung rapport om kärnkraftens roll för elpriset

En ny studie från Energiforsk visar att elpriserna i södra Sverige hade varit betydligt lägre om Ringhals 1 och Ringhals 2 varit i produktion. Trots de senaste månadernas intensiva debatt om elpriserna har det i princip varit tyst i de stora medierna om studiens resultat.

 
Nedlagda reaktorer i Ringahals.

I slutet av förra veckan presenterade forskningsinstitutet Energiforsk en studie som visar att elpriserna i södra Sverige skulle ha varit mellan 30 och 50 procent lägre om Ringhals 1 och Ringhals 2 varit kvar i produktion.

”Vi simulerade elsystemet som det såg ut i höstas, och sedan lade vi till antingen 1,8 GW kärnkraft eller 3,5 GW havsbaserad vindkraft i södra Sverige för att se vilken påverkan det skulle haft på elpriserna”, säger Markus Wråke, VD på Energiforsk.

De nedlagda reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 hade tillsammans en nettoeffekt på cirka 1,7 GW.

Med tanke på de senaste månadernas intensiva debatt om de höga elpriserna är det konstigt att de stora redaktionerna, med undantag från Sveriges Radio  och tidningen Dagens Industri, inte uppmärksammat studien.

I gårdagens Rapport kunde till exempel både energiminister Khashayar Farmanbar och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi påstå att vinterns höga elpriser inte har något att göra med nedläggningen av kärnkraft i södra Sverige trots att det alltså finns en ny studie som visar att elpriserna i södra Sverige hade varit betydligt lägre med bibehållen produktionskapacitet.

”Det ligger ingenting i det. Förra vintern var elpriserna väldigt låga i Sverige, trots samma skattesats och samma nivå av kärnkraft. Skillnaden har varit Rysslands agerande på den europeiska marknaden. Och även om Sverige har haft för höga elpriser, så har de varit lägre än i resten av Europa”, uppgav Khashayar Farmanbar till Rapport.

Studien lyftes heller inte fram i gårdagens partiledardebatt i TV4 trots att elpriserna diskuterades livligt mellan partiledarna.

När det nu finns en studie av ett välrenommerat forskningsinstitut som presenterar en ny bild av orsakerna till de höga elpriserna borde det ha väckt i alla fall en viss uppmärksamhet på de stora redaktionerna. Flera ledarsidor lyfte dock upp studien och dess resultat.

NMI har via mejl frågat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Television varför man inte rapporterat om studien.

Kiki Bek, inrikeschef på SVT Nyheter, konstaterar att energifrågan ser ut att bli en av valets hetaste frågor och svarar i ett mejl till NMI att:

”Vi belyser den frekvent och från många perspektiv, senast i går efter alliansens utspel. Rapporten du nämner är intressant och det är fullt möjligt att vi kommer använda uppgifter därifrån i vår fortsatta rapportering.

Att vi och många andra medier inte gjorde något på den i fredags handlar som vanligt om nyhetskonkurrensen med andra nyheter den dagen. I gårdagens Rapport uttalade sig ministern om prislapp och tid för att starta nya kärnkraftverk.

Hade frågan gällt energipriset hade det varit en rimlig motfråga att lyfta uppgiften om att två till verksamma reaktorer hade hållit priset nere (även om den största delen av prisökningen beror på andra faktorer).

I inslaget intervjuades två partier som är för en utbyggnad av kärnkraften och som fick lägga ut orden om de höga elpriserna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Energiforsk har varit vår gäst i SVT Ekonomibyrån och vi kommer säkert även återkomma till dem i vår fortsatta rapportering”.

Martin Berg

Mediegranskare

4 kommentarer


  1. Åke skriver:

    Det är ohederligt att lägga allt fokus på R1 och R2. Rimligen spelade nedläggningen av B1, B2, O1, O2, Öresundsverket och Heleneholmsverkets elproduktion samma roll för elpriserna i förhållande till deras effekt. Det är den samlade effekten av alla dessa nedläggningar som nu gör avtryck pga att en kritisk gräns är passerad.

  2. björn st wiklund skriver:

    Hur kan man ens fundera på att el från kärnkraft är ett alternativ….. för el från KK kostar 3ggr el från vind på anläggningsnivå…. bara det dubbla 6x på systemnivå, tar bara 1.000ggr mer area, släpper på systemnivå (gasen där ja)bara ut 200ggr som KK, osv varför skulle okunniga fatta…. eller de riktigt dumma…. svaret finns i resultaten från PISA…. man får exkludera 6% (absolut tak) Sverige lyckades på tre konsekutiva deltagande gå från 6 till 16% exkluderade… då så såg man in förbättring på ett av de tre områdena…. och vår politiska expertis jublade…. kanske dags att vi använder 1 av de 9 miljarderna för att på allvar bekämpa desinformation….. och alla som lijvat små händer eller som verkligen har…. placera i lägre, mycket, arbeten…..

  3. Johan Lander skriver:

    Hej
    Detta är ett medvetet val att inte berätta detta … Så nu är det upp till dig ett göra ett medvetet val i höst i valet att välja politiker som inte förstör vårt elsystem!!

  4. Per Sjostrand skriver:

    Varför skriver Martin Berg inget om att Energiforsks rapport redovisar att priserna hade blivit ännu något lägre om man istället hade satsat på havsbaserad vindkraft?
    Att klaga på medias låga uppmärksamhet samtidigt som han själv mörkar halva rapporten skapar inget förtroende.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *