Om Näringslivets medieinstitut

Näringslivets medieinstitut (NMI) ska bidra till kvalitetshöjning i svenska nyhetsmedier genom kritisk granskning och öppen diskussion. Verksamheten finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv och chef är Mats Olin. Han har arbetat med mediegranskning sedan 2008 med Second Opinion och Timbro Medieinstitut.

NMI har ytterligare två medarbetare: Pamina Falck, som är nationalekonom och senast har jobbat som skeppare och dessförinnan som journalist på Pensionsnyheterna, samt Carl-Vincent Reimers som är fil kand från Sciences Po, som skriver sin magisteruppsats i historia och som är aktiv inom Liberalerna.

Granskande journalistik har varit en förutsättning för det öppna samhällets framväxt, det är vår övertygelse. Att granskning genomförs skapar förtroende för att korruption förr eller senare kommer att avslöjas. Men journalistikens förtroende utmanas och mediernas förmåga att bevisa sin kvalitet måste skärpas. Därför är mediegranskning viktigt.

Näringslivets medieinstitut fokuserar på frågor som är relevanta för näringslivet, exempelvis rapportering om ekonomi och arbetsmarknad, samt medieetikens utveckling. När enskilda personer och företag blir oförtjänt uthängda kan vi ge en möjlighet till upprättelse. Vi tar vår utgångspunkt i de medieetiska reglerna som medieföretagen lovat att leva efter. Vi vill lyfta fram den enskilde journalistens ansvar att leva upp till medieetikens krav.

Material som publiceras på den här webbplatsen kan anmälas till Medieombudsmannen för prövning.

Granskningar och artiklar

Nyheter | oktober 21, 2020

SVT-seminarium: Saklighet och opartiskhet svårt i fientlig omvärld

I går kväll genomförde SVT ett seminarium om saklighet och opartiskhet. Fem journalister diskuterade frågeställningar under ledning av SVT:s Christina Johannesson.


LÄS MER

Granskning | oktober 20, 2020

Kvartal diskuterar NMI:s rapport om företagens rättigheter

NMI:s senaste rapport om företagens svaga skydd inom medieetiken diskuterades i Kvartals podd ”Den svenska modellen” i förra veckan. Ämnet är inte...


LÄS MER

Granskning | oktober 14, 2020

Debatt med MO om rätten att bemöta kritik

En grundläggande regel i medieetiken är att kritik ska får bemötas. Man skulle därför kunna tro att möjlighet till bemötande alltid ges,...


LÄS MER