Statsminister Magdalena Andersson uppgav i sitt tal på första maj att Socialdemokraterna går till val på att permanent höja den tillfälliga ersättningsnivån i a-kassan som infördes under pandemin. Det innebär att en arbetslös får 80 procent i ersättning upp till en lön om 33 000 kronor i månaden.
”En stärkt a-kassa är bra för alla som jobbar”, sa Magdalena Andersson på första maj.
Trots att det finns forskning som visar att höjda ersättningsnivåer i a-kassan minskar incitamenten att ta ett arbete, vilket i sin tur leder till högre arbetslöshet, uteblir i stort kritiska frågor i de medier som rapporterat om utspelet.
Det finns anledning att fråga sig varför medierna inte lägger större krut på frågan med tanke på att arbetslösheten nu sjunker samtidigt som företagens efterfrågan på arbetskraft snabbt ökar.
Dagstidningar som DN och Svenska Dagbladet nöjer sig med att publicera TT:s text som inte gör någon koppling till, eller ställer någon kritisk fråga om, hur höjda ersättningsnivåer kan påverka arbetsutbudet och arbetslösheten.
SVT:s rapportering är däremot gedigen. Man låter Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kommentera förslaget i Aktuellts sändning söndagen den 1 maj.
”Det är helt obegripligt för mig att i ett läge när Sverige har hög långtidsarbetslöshet och EU:s fjärde högsta arbetslöshet. Att det viktigaste vallöftet då skulle vara att göra det mindre lönsamt att jobba”.
SVT gör även en större genomgång av förslaget i sin rapportering på webben där samtliga övriga partiledare komma till tals.
SVT:s nyhetsprogram Rapport tar däremot inte upp förslaget i någon av sina sändningar.
Något som är anmärkningsvärt är däremot att Sveriges Radio endast kort lyfter förslaget i en sändning men inte i något av sina stora nyhetsprogram.
Svenskt Näringsliv chefekonom Sven Olov Daunfeldt menar att en höjd a-kasseersättning, samtidigt som många svenska företag har stora problem att rekrytera arbetskraft, är en dålig idé.
”I ett läge när många företag har problem att hitta rätt kompetens är detta fel väg att gå. Arbetslinjen behöver förstärkas, inte försvagas ytterligare”, uppger han till Tidningen Näringsliv.
Inga kommentarer