SVT:s första valprognoser missar målet

SVT:s metod för att beräkna mandatfördelningen mellan partierna under valvakans första timmar blev missvisande för valresultatet så långt det är klart, och tenderar att luta åt vänster. Det leder till en inramning där högerblocket pekas ut som förlorare i utfrågningar och i studiodebatten.

 
Daniel Suhonen (s) känner lättnad baserad på tidiga SVT-siffror.

I SVT: s valvaka bygger den första prognosen för mandatfördelningen på de först inkomna resultaten från valdistrikten. Det brukar dock handla om de allra minsta distrikten på landsbygden som inte sällan lutar mer åt vänster. De stora distrikten kommer in senare, vilket betyder att SVT:s första preliminära resultat för mandatfördelningen dels lutar åt vänster dels skiljer sig rätt mycket från det slutgiltiga resultatet.

Det är något som Gustav Karreskog, postdoktor i nationalekonomi vid Uppsala Universitet, reagerat på. Han menar att det tar onödigt lång tid att presentera en bild över det faktiska resultatet. Därför startade han och några vänner Valprognos.se som löpande jämför resultaten från de färdigräknade valdistrikten med det förra valets resultat i samma distrikt.

– Vi gör en ganska enkel beräkning, och tyckte att det var synd att ingen tidigare har visat den. Vi menar att det går snabbare att få fram ett resultat som sedan stämmer rätt bra överens med slutresultatet.

– Om till exempel Moderaterna då backade 2 procent så utgår vi ifrån det ser ungefär likadant ut i de övriga valdistrikten och bygger prognoserna på det och det här året visade det sig att stämma bra överens med det slutliga resultatet, fortsätter Gustav Karreskog.

Valprognos.se: s och SVT: s metoder ger också uppenbart olika resultat. I SVT:s första prognos som presenterades cirka klockan 22.00 fick vänsterblocket 177 mandat och högerblocket 172. I Valprognos.se: s första prognos, som också presenterades cirka klockan 22.00, blev mandatfördelningen 173 för vänsterblocket och 176 för högerblocket vilket var närmare resultatet så långt det nu blivit klarlagt på 174 – 175.

Konsekvensen av att SVT: s första prognoser per automatik blir irrelevanta, då man använder sig av en mindre träffsäker metod, är att den första delen av valvakan ägnas åt mindre relevanta spekulationer.

Ett exempel är när SVT: s reporter Katia Elliotts som är på plats på moderaternas valvaka konstaterar för Maria Malmer Stenegard att:

”Det ser inte så ljust ut just nu i alla fall? Vad är det som gör att du känner dig hoppfull”?

Eller som när SVT:s programledare Camilla Kvartoft konstaterar att:

”Moderaterna har inte gett upp. De är fortfarande hoppfulla men när vi var hos Sverigedemokraterna hörde vi dem säga att nu är det kört. Det blir inget regeringsskifte”.

I studion frågar Anders Holmberg den inbjudna moderata riksdagsledamoten Hanif Bali:

”Som det sett ut just nu att Magdalena Andersson lag får bilda regering och SD blir större än Moderaterna. Vad innebär det för Ulf Kristersson”?

 

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *