”Kraftbolagen säljer där de får ut mest för elen. Det betyder att mycket el körs förbi Skåne ut i Europa. De direkta vinsterna går till de stora kraftbolagen – inte till Sverige som land, säger forskaren Hannes Sonnsjö.”, säger forskaren Hannes Sonnsjö i artikeln.
Men så fungerar inte elmarknaden. Nästan all el köps och säljs på marknadsplatsen Nord Pool och alla köpare och säljare inom ett elområde – exempelvis SE4 för södra Sverige – får samma pris. Kraftproducenterna tjänar inte mer för att elen exporteras.
Prisskillnaden som ofta finns mellan elområden – exempelvis mellan södra Sverige och Tyskland – leder till ett överskott: den som säljer elen får mindre betalt än vad den som köper den betalar. Skillnaden tillfaller den som äger elkablarna. I Sverige är det oftast Svenska kraftnät.
Ett annat exempel på hur den här mediemyten lever hittades i Göteborgs-Posten:
”Och elproducenter är precis som vilka företag som helst – de vill sälja sin vara till högsta möjliga pris. Om den el som produceras i södra Sverige kan säljas dyrare i Tyskland, ja, då kommer den att göra det. Med resultatet att priserna även i Sverige går upp.”
Ytterligare ett exempel finns i Dagens Nyheter:
”Om elproducenterna får bättre betalt i andra länder kommer de försöka sälja så mycket el som möjligt där, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer.”
Som ansvarig för citatet vill jag ändå fråga vari ”myten” ligger ?
Det finns väl ingen motsättning i att samma elpris gäller inom ett och samma elområde och att kraftbolag tjänar pengar på export? Utlandsförbindelser har möjliggjort export till betydligt fler sådana områden än bara de nordiska. Och därmed påverkas priset i hög grad av länder med beroende av rysk naturgas, främst Tyskland. Priskrysset flyttar sig snabbare högerut på marginalkostnadsskalan och vind- kärn- och vattenkraftproducenterna ”gynnas” av att prissättningen domineras av fossila källor när de når dessa marknader. Elproducenter tjänar i snitt 20 kronor på betald hundralapp för el. Så ju fler hundralappar, desto fler tjugor till dom. Tänker jag.
https://www.gotaenergi.se/artiklar/hit-gar-pengarna-fran-din-elfaktura
Ett alternativ skulle ju vara att införa de omdiskuterade ”Sverigepriserna” och låta den svenska marginalkostnaden sätta priset för svenska konsumenter (alltså lika med kärnkraftens rörelsekostnader).
Du har ju helt rätt i att svensk elexport påverkar priserna som vi betalar i Sverige. Men formuleringen ”Kraftbolagen säljer där de får ut mest för elen.” gör gällande att export är ett val som kraftbolagen gör, vilket är en myt (menar NMI).
Vilken del av citatet för gällande att kraftbolag gör direkt handel med kontinenten? ”Kraftbolagen säljer där de får ut mest för elen”. Det är bara ett stilla konstaterande. Sen om det är i se4 eller i Tyskland är ju upp till kapacitetstilldelningen varje given timme. Min poäng är – helt i linje med ert påstående – att kraftbolag inte gör bilaterala affärer (om det inte handlar om PPAs) och att de inte säljer till ”svenskarna först” bara för att vara snälla och hjälpa de inhemska kunderna.
Kan ni/någon förklara varför priserna blir så mycket högre? Vi kan väl ta norra Sverige som exempel. Där går det inte att överföra elen söderut så det borde finnas ett överskott efter att vattenkraften kompletterats med vindkraft. Men det sägs att priserna är högre pga kabel till Finland. Är det ägaren av kabeln som köper el eller köps den av aktörer i Finland? Och köpa det verkligen så mycket att det blir brist o priserna ökar så extremt. Eller blir vi bara blåsta? Tänker även på vattenfall som både säljer och köper. Det kan ju knappast ge låga priser att sitta på båda stolarna. Alla pratar att marknaden styr men den verkar ju inte vara fri som en vanlig utan har massa konstiga regler. En modell som inte fungerar när man matar in extremvärden är inte en bra modell enligt mig.