När NMI häromdagen redovisade hur SVT-journalisten Johan Zachrisson Winberg rapporterat om energifrågor blev omdömet blandat. ”Det man också kan konstatera är att rapporteringen är mångsidig, ofta initierad och saklig och, till skillnad mot tidigare granskade miljöreportrar, med många infallsvinklar på flera ämnen.”, skrev NMI som också vid ett flertal andra tillfällen kritiserat rapporteringen för att ha varit osaklig.
Idag rapporterar han att kritiken mot nedmoteringen av det svenska elsystemet är överdriven och att de förhållandevis låga svenska elpriserna skulle vara ett bevis på motsatsen. Zachrisson Winbergs inslag är missvisande: elprisernas nivå svarar inte på frågan om hur elsystemet mår utifrån exempelvis förmåga till leveranssäkerhet och säkerhetsmarginaler för stora fel. Det finns många expertkällor som slår fast den här problematiken, exempelvis Svenska kraftnäts systemutvecklingsplan.
I sociala medier skriver Energiföretagens Carl Berglöf kritiskt om dagens inslag: ”I detta läge hjälper inte den här typen av hårresande påståenden. Generella slutsatser om elsystemets kondition kan inte dras från elpriset på detta sätt.”.
Även socialdemokraternas partiordförande och tidigare statsministern Magdalena Andersson kommenterar, men hon är positiv till islagets innehåll: ”Föga tröst för svenska hushåll som kämpar med räkningarna men viktig fakta för den politiska debatten.”
Zachrisson Winberg slår fast att Sverige haft de lägsta elpriserna i Europa, och utgår ifrån spotpriserna på elmarknaden. Angående det skriver Fortums Anton Steen: ”Lite tveksam slutsats tycker jag. I de flesta länder betalar inte kunderna spotpris utan ett lägre reglerat pris. Svenska marknaden är avreglerad och kundernas kostnad ligger närmare spotpris.”
De svenska elpriserna låg 2022 (första halvåret) nära EU-snittet, visar statistik från Eurostat:
Inga kommentarer