Det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 togs efter många och långa förseningar i drift i slutet av april i år. Det betyder att det nordiska elsystemet fick ett effekttillskott om 1 600 MW vilket har resulterat i att elsystemets spelplan förändrats i grunden.
Finland, som tidigare varit helt beroende av att importera el från Sverige, har på grund av Olkiluoto 3 och en kraftigt utbyggd vindkraft nu ett överskott av billig el som man vill exportera till bland annat Sverige.
Det har dock inte varit möjligt på grund av att det svenska elsystemet dåliga skick vilket tidningen Affärsvärlden uppmärksammat.
NMI, som under ett par månader granskat hur medierna rapporterar om Olkiluoto 3: s driftsättning och dess betydelse för det nordiska elsystemet, kan konstatera att mediebevakningen varit sparsam.
Men det finns undantag.
TT har till exempel skrivit två artiklar där Olkiluotos betydelse för elsystemet- och elpriserna berörs. Även Sveriges Radio tar upp Olkiluoto 3:s roll för de låga elpriserna i ett inslag i mitten av maj.
Vad som är anmärkningsvärt är att SVT Nyheter inte i ett enda inslag rapporterat om betydelsen av Olkiluoto 3: s kommersiella driftsättning. Det finns heller inga inslag om det faktum att Sverige inte kan ta emot den billiga finska elen på grund av flaskhalsar i Sveriges elnät. Det ska ses i ljuset av SVT i många inslag rapporterat om orsakerna till elprisernas utveckling under det senaste året.
När NMI frågar Charlotta Friborg, programchef på SVT Nyheter, om orsaken svarar hon att man rapporterat om att Olkiluoto 3 skulle startas, men i ett tidigare skede.
”I oktober förra året beskrev vi konsekvenserna och att givet elpriserna” tas det emot med öppna armar”, något Finlands industriminister kommenterade: ”Olkiluoto 3 har en stor betydelse för att energiproduktionen ska säkras i vinter”, uppger Charlotta Friborg i ett mejl till NMI.
”Vi har även rapporterat att risken för effektbrist i elsystemet, och därmed bortkoppling av elkunder, minskat sedan förra året. Här hänvisar vi till bygget av den nya finska reaktorn som en av faktorerna till att elpriserna kommer att gå ner”.
Samtidigt menar Charlotta Friborg att nyhetsvärdet i att bevaka energimarknaden sjunkit i takt med elpriserna.
”Elpriserna har gått ner stadigt sedan topparna i augusti-september och november-december förra året och årets priser har legat under fjolårets (just i dagarna är de förvisso relativt höga). Detta gör att vi inte fokuserat lika mycket på elmarknaden som vi gjorde under höst-vinter i vår rapportering och därför heller inte i dagarna rapporterat om att Olkiluoto 3 är i drift och dess konsekvenser”, fortsätter Charlotta Friborg.
Elpriset gått ner…?
Under de tre sista veckorna har elpriset pendlat mellan 6öre (= det blåser) till 98 öre (det blåser inte..) 98 öre är ju rena vinterpriset! Mitt i sommaren..
SJälvklart är detta en fullständigt vansinnig variation som visar att något är grundläggande fel i svenska elsystemet….
Själv har jag skrivit till regeringskansliet och frågat vad dom har för plan till vintern? Om priserna blir som dom var denna vintern tillåter dom då hushållen att gå i konkurs? Hur dom ser på hösten och vintern har man inte hört mycket om.