Dagens Nyheter mörkar PR-byrå

DN strök en kritisk fråga från sin egen reporter om en vindkraftsrapport som tagits fram av Chalmers och en PR-byrå som jobbar med påverkan inom vindkraft.

 

Igår publicerade DN en artikel med rubriken ”Nya siffror: Högerpartiernas svängning stoppar vindkraft”.

Artikeln baseras på rapporten ”Kommunala vetot – landbaserad vindkraft”. Den är framtagen av Filip Johnsson, professor i energiteknik vid Chalmers Tekniska Högskola, och tre personer från PR-byrån Westanders avdelning för klimat och energi. Att Westander är en PR-byrå som mot betalning arbetar med politisk påverkan på uppdrag av olika intressen framgår inte i artikeln. I andra sammanhang är det vanligt att DN kallar den här typen av företag för ”lobbyister”.

I den första versionen av artikeln som publicerades på DN.se frågar DN: s reporter Hans Rosén om det inte är ett problem att Chalmers samarbetar med  just Westander. Den frågan har dock tagits bort i den senare versionen av artikeln som nu ligger ute på DN.se. Hans Rosén skriver:

”Westander Klimat och Energi, som deltagit i arbetet med rapporten, jobbar också för vindkraftsindustrin. Filip Johnsson betonar att mycket av arbetet har gjorts av Chalmers som går i god för kvaliteten.

”Det här handlar om statistik som visar hur man agerar i kommunerna. Vi är inte ute efter att slå ett slag för det ena eller andra, vi vill klargöra förutsättningarna för all ny elproduktion i Sverige”.

NMI har kontaktat Hans Rosén på DN och frågat varför DN tog bort den ursprungliga frågan från artikeln och om NMI kan få den artikeln, men inte fått något svar.

Hans Roséns påpekande om att Westander också arbetar för branschorganisationen Svensk Vindenergi stämmer. I våras producerade Westander rapporten ”Vindkraftsvetot bromsar klimatomställningen” för Svensk Vindenergi.

De senaste fyra åren har Westander gjort 8 stycken rekryteringar från politiken enligt företagets pressmeddelanden. Tre av de rekryteringarna kommer från Miljöpartiet och tre är socialdemokratiska. Under samma tidsperiod har Westander politiska rekryteringar bestått av en Liberal och en Centerpartist.

Filip Johnsson uppger att han inte är ute efter att slå ett slag för det ena eller andra energislaget utan ”klargöra förutsättningarna för all ny elproduktion i Sverige”.

”När man gjorde det här till en valfråga startade polariseringen mellan vindkraft och kärnkraft, något som jag menar är en pseudodebatt”, uppger han i artikeln.

Men Filip Johnsson har själv ställt mot kärnkraft mot vindkraft. Till exempel på DN Debatt i mars 2021.

”Kärnkraften är helt enkelt en senare fråga, en skendebatt och en icke-fråga som skymmer sikten och inte borde få stå i vägen (för vindkraft, reds anm).”

Nyligen presenterades forskning från Institutet för näringslivsforskning, IFN, som visar att sannolikheten att få en vindkraftsansökan godkänd av kommunen minskar med elva procentenheter om Miljöpartiet sitter med i den styrande koalitionen.



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *