I ett långt inslag i Sveriges Radios P1 Morgon intervjuade reportren Annika Digréus ett antal personer som är oroliga för att EU: s lagförslag ”Critical Raw Material Act” (CRMA) kan bli en ”gräddfil” för den gruvprocess som pågått vid Norra Kärr i över 10 år. Det är det kanadensiska företaget Leading Edge Materials som genom sitt svenska dotterbolag Greena Mineral AB undersöker möjligheterna att starta en gruva för att bryta metaller som är nödvändiga för den gröna omställningen.
I inslaget intervjuas fem personer. Fyra röster är på olika sätt kritiska till att det öppnas en gruva vid Norr Kärr. En röst tillhör en utredare vid Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). Hen utrycker inte en åsikt om projektet.
Det är Catarina Gustafsson, ordförande i motståndsorganisationen mot gruvan Urbergsgruppen, som får överlägset mest tid att uttala sig i inslaget. Hon uppger bland annat att Leading Edge Material inte har lämnat in någon miljökonsekvensbeskrivning.
”24 månader är en ganska kort tid för att hinna med alla de här undersökningarna och särskilt när man tittar tillbaka på den här tiden som kampen har pågått sedan 2009, alltså 14 år, och det har fortfarande inte kommit en godkänd miljökonsekvensbeskrivning till myndigheterna om de har godkänt. Då förstår man att det här kommer att ta lång tid för att bli säker på hur det här kan påverka”, uppger Catarina Gustafsson.
Eric Krafft är vd på Leading Edge Material.
– De uppger i inslaget att projektet vid Norra Kärr aldrig har haft en godkänd miljökonsekvensbeskrivning. Det stämmer inte. Bergsstaten beviljade en bearbetningskoncession, vilken även fastställdes av regeringen 2014, naturligtvis baserat på den miljökonsekvensbeskrivning som då tagits fram, säger Eric Krafft.
Han anser därmed att inslaget är partiskt.
–Sveriges Radio har inte försökt kontakta oss vilket är beklagligt då de bara presenterar motståndarsidans känslomässigt och politiskt drivna synpunkter som är emot projektet.
Han menar att han hade kunnat berätta om den förändringsprocess som företaget är inne i om Sveriges Radio kontaktat dem.
– Jag kom in i företaget för tre år sedan. Det innebär bland annat att vi lyssnat mycket på de invändningar som man har har mot projektet och försökt att adressera dem. Det hade i alla fall varit trevlig att bli uppringd för en kommentar.
NMI har frågat Sveriges Radios reporter Annika Digréus om varför de inte kontaktat företaget, samt varför endast kritiska röster får komma till tals i inslaget. Hon menar att inslaget handlade om EU-förordningen och att det kan bli aktuellt att tala med företaget i ett senare skede.
”Inslaget handlade om Critical Raw Material Act, EU:s nya förordning. Eftersom det inte finns någon aktuell ansökan om utvinning just nu, så blir det ämne framöver, om det kommer någon sådan.”, svarar hon i ett mejl.
Med CRMA vill EU minska beroendet av Kina för tillgången till de här kritiska metallerna. Ett av förslagen är att tillståndsprocesserna för att öppna en ny gruva ska begränsas till 24 månader. Idag är tillståndsprocesserna för att öppna en ny gruva långa och det har inte öppnat någon ny gruva i Sverige på 15 år.
Inga kommentarer