Het gasfråga ännu inte nyhet

Sverige borde satsa på gasturbiner i elsystemet för att kunna fortsätta bygga ut sol- och vindkraft, menar bedömare. Men nyhetsmedierna har ännu inte uppmärksammat gasfrågan.

 
Gasturbiner ingen nyhet i svenska medier. Foto: Siemens.

I energibranschen har gasfrågan på kort tid blivit het. När sol- och vindkraft växer behövs mer balanserande, planerbar kraft. Ny kärnkraft tar många år att realisera, vattenkraften är redan hårt utnyttjad och batterier erbjuder (ännu) inte de energimängder som behövs. Men gasturbiner strategiskt utplacerade i elsystemet kan vara en lösning, tror bedömare. De kan relativt snabbt komma på plats och de erbjuder planerbar flexibilitet, det vill säga elproduktion som kan startas och stoppas vid behov.

Häromdagen i en debattartikel i Göteborgs-Posten förordade företrädare för energibranschen, bland annat Svensk vindenergis vd Daniel Badman, en utbyggnad av gasturbiner:

”Om man bygger vindkraft och installerar batterier och solceller samt gasturbiner som går på vätgas, metanol eller biobränslen så kan det ökade elbehovet mötas till en låg kostnad. Dessutom med en försäkran om både energi- och effekttillräcklighet under alla årets timmar samt ett mer decentraliserat och motståndskraftigt kraftsystem.” 

Men de breda nyhetsmedierna har ännu inte uppmärksammat gasfrågan. Birgitta Forsberg i Svenska Dagbladet utgör ett undantag. Hon intervjuar en representant för Vattenfall som lyfter gasturbinerna, och i en annan artikel sverigedemokraternas Tobias Andersson:

– Jag tror att gasturbiner kommer att spela en stor roll. Det kan vi få på plats inom två år. De kommer med den typen av systemfunktioner som vi efterfrågar, säger Andersson till Svenska Dagbladet.

Sydsvenskan skrev i höstas om att moderaterna i Region Skåne förordar gasturbiner, vilket också de skånska P4-radiokanalerna nämnt.

Men varken Dagens Nyheter, Sveriges Radio P1 eller Sveriges Television har det senaste året nämnt gasturbiner för elsystemet. Gaskraft är en ickefråga i de flesta svenska nyhetsmedier.

En intressant fråga är förstås också i vilken mån gasturbiner kan förses med biogas eller om det handlar om fossil naturgas. En nystartad biogaskommission vill sätta frågan om kraftigt utbyggd svensk biogasproduktion på agendan. Men ännu är det mesta fossil naturgas som importeras till Sverige i ledningen från Danmark. Även frågan om försörjningstryggheten och var gasen kommer i från är högaktuell i och med Rysslands krigföring i Ukraina.



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *