NMI har tidigare uppmärksammat hur medier rapporterat om vägblockader av organisationen Återställ våtmarker. NMI konstaterade att SVT tar lätt på organisationens blåljussabotage:
”När SVT gör fem inslag om klimataktivister som blockerar trafiken ifrågasätts inte påståendet att de visst släpper fram ambulanser. Ingen representant för ambulanssjukvården tillfrågas, trots att andra medier berättat om deras upplevelser: ’Vi har ju exempel på när vi har ambulanser som fastnar längre bak i de här köerna som blir ett resultat av aktionerna. Aktivisterna har ju ingen aning om det står en ambulans flera kilometer längre bak fast i köerna.’”
Nu har Återställ våtmarker bytt taktik, vilket uppmärksammas av Sveriges Radio. Från att ha blockerat vägar i rusningstrafik ockuperas nu i stället torvmossar för att förhindra brytning.
Även den aktuella rapporteringen i Sveriges Radio ges aktivisterna, som förordar en nedmontering av vårt demokratiska system, stor möjlighet att utveckla sina tankar om att deras aktiviteter kan motiveras eftersom vi ”står inför en klimatkatastrof”.
I ett tiotal inslag i Sveriges Radio P4 Sjuhärad skildras aktivisternas kamp för klimatet och mot företaget Neova som startat torvbrytning i Grimsås norr om Gislaved. I torsdags sände Studio Ett ett sex minuter långt inslag om aktionen, där ockupanternas budskap dominerar.
Studio Ett-reportaget ger lyssnarna bristfällig information om aktivisternas tidigare brottslighet. När aktivisten Pontus Bergendahl intervjuas framgår inte att han tidigare är dömd till fängelse för liknande aktioner. Att aktivisten Helen Wahlgren är dömd ett antal gånger framgår av reportaget, men SR-reportern accepterar Wahlgrens egen brottsrubricering ”civil olydnad” — något som låter bra men som formellt sett inte finns som brott.
Återställ våtmarker propagerar för att vårt demokratiska system ska avskaffas. Systemet med att välja politiker i allmänna val ska ersättas med medborgarpaneler bestående av slumpvis utvalda medborgare:
”Vi tror på ett riktigt folkstyre (en utvecklad demokrati byggd på lottning/medborgarråd) där alla ges lika chans att styra och att styras, där karriärspolitiker undvikes och korruption minimeras.”, skriver Återställ våtmarker.
Inte vid något tillfälle har Sveriges Radio uppmärksammat Återställ våtmarkers antidemokratiska förslag. I den så kallade ”demokratiparagrafen” i radio- och tv-lagen slås fast att journalister på bland annat Sveriges Radio ska ta ställning för det ”demokratiska statsskickets grundidéer”. Sveriges Radio tolkar lagen:
”Vi ska också värna det demokratiska statsskickets grundidéer som, enligt demokratiparagrafen, är fri åsiktsbildning, allmän och lika rösträtt samt fria och hemliga val.”, skriver Sveriges Radio i Public Service-handboken och fortsätter:
”Demokratiparagrafen innebär inte att vi ska undvika att granska och skildra personer eller rörelser med uppfattningar som strider mot den. Även skildringar av antidemokratiska uppfattningar och företeelser ryms inom demokratin. Men det ställer krav på att vi gör vårt granskande och förklarande jobb”
Någon sådan granskning av Återställ våtmarker har inte skett. Tvärt om har Sveriges Radio gjort sig till verktyg och megafon för organisationens budskap och metoder.
Inga kommentarer