Bjerström slutar på SVT som lägger ner klimatkorrespondent-rollen

Erika Bjerström slutar på SVT och blir frilans, och SVT lägger samtidigt ner den särskilda rollen ”klimatkorrespondent”. NMI:s granskningar har visat att hon undvikit kärnkraften när hon rapporterat om energiomställningen.

 
Svt:s klimatreporter Erika Bjerström berättar om energirevolutionen. Här på Orkneyöarna.

I en intervju i Dagens ETC menar Erika Bjerström att SVT borde satsa mer på klimatjournalistik och uttrycker oro för att bevakningen blir svagare utan klimatkorrespondenter. SVT:s Karin Ekman, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, menar å sin sida att klimatbevakningen inte minskar utan ”ömsar skinn”:

”I SVT Nyheters klimatrelaterade journalistik kommer flera av våra högspecialiserade reportrar, redaktörer och fotografer att involveras; i nya typer av samarbeten och med närvaro i hela Sverige och stora delar av världen.”, skriver Ekman på svt.se.

NMI har vid ett tiotal tillfällen de senaste åren granskat Erika Bjerströms rapportering.

NMI har exempelvis kunna konstatera att Bjerström inte överhuvudtaget nämnde kärnkraften som en del av framtidens fossilfria energiproduktion, trots en rad inslag om energifrågor av henne. Exempelvis låg hon bakom en serie inslag om hur olika tekniska lösningar kan hjälpa världen att minska sitt fossilberoende. Det handlade till exempel om vindkraft, solkraft, smarta elnät och tidvattenkraftverk. Men kärnkraften nämndes överhuvudtaget inte.

När NMI frågade henne varför man inte tittat närmare på kärnkraften som en grön teknisk lösning svarade hon: ”Vår serie Klimatlösningarna gör inte anspråk på att vara heltäckande”.

Bjerström menade med anledning av ytterligare en NMI-granskning att anledningen att hon inte berört kärnkraften var att den bevakades av andra journalister.

”Det finns en enkel förklaring, bevakning av el, energi och kärnkraft sköts av ekonomi-klimatgruppen på SVT Nyheter. Det är den arbetsfördelning som gjorts. Om du kollar vad Johan Zachrisson mfl gjort i den gruppen så hittar du SVT Nyheters bevakning av kärnkraft.”, förklarade Erika Bjerström för NMI.

I en senare analys i textform (3/10 2023) nämnde hon att kärnkraften spelar roll: ”I sin analys förra året förutsåg IEA att efterfrågan på fossila bränslen skulle peaka 2030, men nu tidigarelägger man alltså prognosen på grund av att sol-, vind- och kärnkraft ökat snabbare än beräknat det sista året.”, skrev Bjerström.

Erika Bjerström började sin journalistkarriär på miljöpartiets tidning Alternativet. Under en tid arbetade hon som anställd av den gröna/vänster-gruppen i Europaparlamentet. Efter jobb på Sveriges Radio, där hon enligt henne själv kallades för ”lilla grönstrumpan”,  och Dagens Nyheter började hon på SVT i slutet av 90-talet, och har de senaste åren varit ”klimatkorrespondent”.

Förhoppningsvis upplever hon att NMI:s granskningar varit konstruktiva och sakliga, och möjligen har de bidragit till reflektion. NMI önskar Erika Bjerström lycka till i sin nya roll.

Mats Olin



1 kommentar


  1. fredrik bruno skriver:

    Jag har aldrig förstått hur man kan prata om ”Klimatnödläge” och samtidigt bortse från den utvecklade och kända teknik till fossilfri elenergiproduktion som kärnkraftverken erbjuder.

    Alla tekniska metoder för elkraftproduktion produktutvecklas också hela tiden. Upplever man problem, stoppar man inte huvudet i sanden, utan man försöker komma på en teknisk lösning på de problem man möter.
    Därför kan man inte heller hänga upp sig alltför mycket på bränsleavfallets långsiktiga strålningsrisk, det bör rimligen komma fram bättre metoder att ta hand om överblivet bränsle allteftersom tekniken utvecklas och förbättras. Handlar man i panik blir det sällan bra lösningar man kommer på.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *