Elskatten osynlig i elprisrapporteringen

Skatter och avgifter står för den största delen av elpriset, men för en undanskymd tillvaro i en annars omfattande bevakning. Regeringens förslag om slopad indexering av skatten på el är underrapporterad.

 

Elpriset står sig väl mot bensinpriset i konkurrensen om medial uppmärksamhet och hårdbevakas både när spotpriset går upp och när det går ned – oavsett om det beror på väder, produktionsstopp, politik eller internationella effekter.

Den typiska elprisrapporteringen saknar dock redogörelse för elkonsumenternas totalkostnad. I bästa fall nämns övriga avgifter och skatter i en bisats eller som ett tillägg där dess förekomst nämns, men inte till omfattning. Sammanlagt står skatter och avgifter för drygt 65 procent av elpriset enligt Energiföretagen.

Det mediala ointresset för skatterna på el är massivt. Ett exempel är den uteblivna rapporteringen om regeringens förslag att slopa indexeringen av energiskatten. Energiskatten (ibland kallad elskatten) höjdes med med 9,2 procent vid årsskiftet, men nu kan det alltså vara slut med höjningar.

TT nämner förslaget i en text med en genomgång av ett antal föreslagna skattesänkningar, men i övrigt hittar NMI ingen rapportering i de största nyhetsmedierna. Dagens Industri utgör ett undantag:

Förslaget bedöms leda till att energiskatten på el blir 1,2 öre per kilowattimme lägre 2025 än om indexering skulle ske (1,5 öre per kilowattimme inklusive moms), konstaterar Energiföretagen i ett pressmeddelande. För ett hushåll i en villa med en årlig elförbrukning på 20.000 kilowattimmar per år beräknas förslaget, allt annat lika, minska kostnaden för el med 300 kronor 2025, skriver Di.

TT har också en informativ text som kvantifierar de totala kostnaderna. Här i en text som DN publicerade under rubriken Lägsta elpriset på flera år om att ett spotrpis på två öre per kWh ändå innebär avgifter över en krona per kWh:

”Tisdagens snittpriser ligger på 69 öre/kWh i elområde 4, men bara 2,5 öre i övriga landet (norra Götaland och uppåt). Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona per kWh.”

Av kostnaderna som TT kvantifierar med ”över en krona” står elskatten för 53,5 öre, inkl. moms, per kWh. De övriga kostnaderna är svårare att tränga igenom och skiljer sig över tid, geografi och kraftslag.

Det finns många artiklar kvar att skriva om dessa tillkommande kostnader som faller på hushållens räkningar. Elskattens utveckling över tid, jämförelser med andra länder, komponenterna i elnätsavgifterna med geografiska skillnader, moms på skatter och statliga avgifter, kraftproducenternas fastighetsskatter eller varför inte ett reportage om studsviksavgiften?

Slutligt besked om indexeringen av elskatten kommer i budgetpropositionen.

Nicholas Fawkner

NMI

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *