Kompakt medialt ointresse för nedläggning av näraktut i Stockholms city

Den sista augusti stängde näraktuten vid Hötorget i Stockholm. Det här berör tusentals stockholmare som varje år sedan 2020 fått vård vid den privata akuten. Trots flera nyhetsredaktioner med ambitioner för Stockholmsbevakningen finns det inte en enda publicering i samband med nedläggningen.

 
Nedlagd närakut. Över 30 000 besök per år måste hanteras på annat håll.

Tanken var att akuten skulle ha stängts först vid årsskiftet, men i och med nedläggningsbeslutet valde många medarbetare att lämna i förtid, varför stängningen tidigarelades. (Vilket gratistidningen Mitti skrev om).

Var har patienterna tagit vägen? Har köerna ökat på andra akutmottagningar? Hur ser de tidigare medarbetarna på saken? Det är exempel på självklara frågor som varje journalist med intresse för sjukvården – eller för Stockholm – borde ha ställt sig. De har de inte gjort, eller så har deras chefer avfärdat frågeställningarna.

Vare sig Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sveriges Radio eller SVT har intresserat sig för saken.

När beslutet att stänga Närakut Hötorget fattades hösten 2023 förekom rapportering i de här medierna. Dagens Nyheter rapporterade om avvecklingsbeslutet, och att Regionens ledning hade ambitionen att också korta köerna vid akutsjukhusen

”Ambitionen är att väntetiderna på akutmottagningarna ska kortas. Vistelsetiderna på akutmottagningarna uppges ha ökat sedan flera år tillbaka, något regionen vill förändra med en vårdplatsplan.”, skrev DN.

Men Dagens Nyheter har sedan dess inte skrivit en rad.

SVT Nyheter Stockholm rapporterade också den 11 oktober 2023 om nedläggniningsbeslutet, men har därefter inte nämnt saken.

Samma sak gäller för Sveriges Radio P4 Stockholm. Hösten 2023 rapporterade Sveriges Radio att närakuten stängs bland annat på grund av inflationen:

”I budgetförslaget för nästa år framgår att Hötorgets närakut kommer stänga när deras avtal löper ut i slutet av nästa år. Inför förra valet sa Socialdemokraterna i regionen att inga närakuter skulle stängas. Men nu säger sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S) att inflationen och ett svagt stöd till regionerna från regeringen har gjort att de behövde ta det här beslutet.”

Svenska Dagbladet rapporterade ingenting.

Finns det då röster som kritiserar nedläggningen? Martina Meyer, sjuksköterska och verksamhetschef på Aleris Närakut Hötorget, sa i våras till Tidningen Näringslivet:

”Nedläggningen av Närakut Hötorget är ett skrämmande exempel på hur politiska intressen kan komma före patienternas bästa. Vad kommer att hända med alla patienter som vi har kunnat avlasta vården med? I slutändan är det patienten som kommer att hamna i kläm här och behöva vänta länge på vård.”

Dagens Industri skrev nyligen i en ledare:

Detta vårdexperiment får konsekvenser, framför allt för patienterna som plötsligt inte har någonstans att vända sig för behandling men också för vårdföretagare och skattebetalare. Att vården skulle bli mer jämlik genom att utbudet stryps stämmer inte.”

Vårdföretaget Aleris, som drivit Näraktut Hötorget skrev i ett pressmeddelande i maj:

”Beslutet har skapat en våg av besvikelse och frustration bland medarbetarna och slagit sönder en välfungerande verksamhet som byggts upp under lång tid. Att inte undersöka och väga in hur nedläggningen av akutmottagningen påverkar samhället, patienter och medarbetarna inom hälso- och sjukvården är en allvarlig brist i beslutsprocessen.”

Oppositionen i Region Stockholm var kritisk i en debattartikel i augusti.

Men intresset från nyhetsmedierna som utlovar bevakning av Stockholm är alltså noll.

 

 

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *