Obesvarade frågor omställningsplan för vårdval Stockholm

När Dagens Nyheter rapporterar om den nyss lagda budgeten för region Stockholm saknas frågor om hur den hänger ihop med omställningsplanen för vårdvalen.

 
Dagens Nyheter rapporterar om region Stockholms budget för 2025.

Det pågår en översyn av vårdval Stockholm. 13 av vårdvalen ska förändras och regionen politiska ledning vill att vården i högre utsträckning ska drivas i egen regi. I den omställningsplan som region Stockholm har beslutat om är målet att spara drygt 200 Mkr på att minska privata vårdgivare. Oppositionen menar att detta kommer leda till att vården blir sämre och att köerna ökar.

Det här är den kanske viktigaste politiska stridsfrågan i region Stockholm just nu. Om det får Dagens Nyheters läsare inget veta när tidningen berättar om presentationen av region Stockholms budget för 2025.

Dagens Nyheter rapporterar i stället att budgeten för de privata vårdgivarna ska öka med 180 Mkr i en artikel med rubriken ”Privata vårdval får mer pengar”. DN-journalisten Anna Gustafsson skriver att ”Även de omdebatterade vårdvalen får ett tillskott på 180 miljoner kronor 2025.”

Innebär det här en politisk omläggning? Möjligen. I den nu lagda budgeten signalerar regionledningen att det behövs bättre långsiktiga villkor för den privata vården.

Hur det här hänger ihop med omställningsplanen får inte Dagens Nyhets läsare veta någonting om, för det är inget som Anna Gustafsson ställer några frågor om när hon intervjuar finansregionrådet Aida Hadzialic (s).

I region Stockholms redovisning av arbetet med omställningsplanen framgår bland annat att vårdval inom ögonsjukvård, allergologi och intensivträning för rörelsehindrade ska avvecklas. Även vårdval för hudsjukvård ska avskaffas.

NMI skrev tidigare om nedläggningen av privata Närakut Hötorget.

***

Läs också recensionen av Anna Gustafssons bok ”Du sköna nya vård”, som bland annat handlar om kommunisten Julian Tudor Hart.



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *