I helgen publicerade Svenska Dagbladet en intervju med nye utbildningsministern Johan Pehrson. Den handlade till stor del om vad som ska hända med friskolorna, och hur det blir med vinster och utdelningar.
SvD-reportern Jenny Nyman pressar Johan Pehrson: utesluter han förbud mot ”vinstuttag”? Nej, det gör han inte.
Där stannar tankegångarna i SvD-artikeln – med den missvisande rubriken ”utesluter inte totalt vinstförbud” – och några frågor om vad förbudet skulle kunna innebära i praktiken ställs inte. Aktiebolag som inte tillåts göra aktieutdelning, fungerar det? Om inte, vad ska hända med skolorna? Nedläggning? Det hade varit intressanta följdfrågor.00
Superkapitalisten och miljardären Roger Akelius gjorde stora rubriker när han benämnde sin investering i ett skolföretag som en ”donation” och argumenterade för att slopa utdelningen. Det kanske finns fler som är beredda att investera pengar i skolor utan möjligheten att få något tillbaka genom utdelning, men frågan är var de håller hus. De syns i alla fall inte i nyhetsflödet och skoldebatten.
Näringslivets medieinstitut och föregångaren Timbro Medieinstitut har bevakat nyhetsmediernas rapportering om friskolorna under många år och kan konstatera att Svenska Dagbladet-artikeln inte är unik. På NMI-redaktionen kan vi inte komma på något tillfälle då de här frågorna om utdelningsförbud ställts. Det hänger kanske ihop med ett utbrett generellt ointresse för företagsekonomiska frågor bland nyhetsjournalister, med vissa undantag.
I ett vanligt företag är aktieutdelning en slags ”ränta” till den som satsat pengar, så även i ett skolföretag. Till skillnad mot en långivare kan dock investeraren inte kräva att få sin insats tillbaka. Ett typiskt friskoleföretag startas av företagare och entreprenörer utan stora egna ekonomiska muskler. Kommer någon investera utan möjlighet till utdelning?
Ett alternativ skulle ju kunna vara att låna pengar för att starta skola, men frågan är vem som är beredd att låna ut och till vilken ränta. Att använda andras pengar är i alla fall normalt inte gratis.
Fakta är att ca en kvarts miljon elever går i skolor drivna av aktiebolag, och antalet elever i friskolor ökar varje år. Friskolor som drivs som aktiebolag har en rörelsemarginal, en vinst, på i genomsnitt ca 3,4 procent per år före skatt. Utdelningarna är en bråkdel av detta.
Inga kommentarer