Listan: ”mannen på gatan” i SVT

SVT har genom åren vid ett flertal tillfällen missat att tydligt redogöra för intervjupersoners politiska engagemang. Här följer en lista på några av dessa fall. NMI välkomnar samtidigt tips på fler exempel i ämnet.

 
Bild: Daniel Annefelt

Listan är nu uppdaterad med ett nytt fall från 2020-05-25

2020-05-25
Aktuellt rapporterade om ändringar i LAS och intervjuade en person som presenterades som ”småföretagare” och som uttryckte sig mycket positivt till förslaget. SVT glömde att informera om att småföretagaren även var styrelseledamot i Liberalerna och i Svenskt Näringsliv. Efter inslaget hörde flera upprörda journalister av sig till personen som medverkat i Aktuellt. Aktuellt bad i efterhand om ursäkt för misstaget och hänvisade till brister i researchen.

2019-01-10
Kvinna presenterad som ”lärare” pratar om våldet i skolan och skyller på bristande resurser, SVT redovisar inte att kvinnan även satt i Vänsterpartiets partistyrelse. SVT publicerar dagen efter en text om att de gjort fel och skriver att de inte kände till kvinnans politiska engagemang.

2019-01-09
Mannen på gatan är egentligen projektledare på ABF. TV-teamet hade ställt sig utanför arbetarrörelsens ABF för att intervjua allmänheten om regeringsbildningen och den tillfälliga budgeten som röstades igenom av riksdagen. Projektledaren tyckte att budget som M, KD och SD röstade fram i riksdagen före jul skulle rivas upp.

2019-01-08
Aktuellt intervjuar folk på gatan om vem de tror kommer bli statsminister. En av männen som tror på Löfven visar sig vara kommunpolitiker för Vänsterpartiet.

Tipsa NMI om fler exempel

2018-09-11
I ett inslag om en skottlossning i Bagarmossen intervjuas en man och presenteras som ”boende i Bagarmossen” som säger att stadsdelen känns trygg trots händelsen. SVT nämner inte att mannen också är kanslichef på vänsterorganisationen Skiftet.

2018-03-15
I Opinion Live diskuterades skolfrågor där en man presenterad som ”lärare” bland annat argumenterade mot Liberalernas partiledare Jan Björklund. Mannen visade sig senare vara en framgångsrik vänsterdebattör, bland annat i magasinet Paragraf. SVT försvarade sig på Twitter och menade att mannen var där i rollen som lärare då han hade starka åsikter i ämnet.

2016-05-13
I en debatt i Aktuellt om situationen i Stockholmsförorter presenterades nationalekonomen Tino Sanandaji som ”debattör”, medens statsvetare och utredningschef på den vänsterorienterade tankesmedjan Arena idé, Lisa Pellings, presenterades som ”statsvetare”. Programledaren säger dock inledningsvis att Tino även är nationalekonom och att Lisa jobbar på den vänsterorienterade tankesmedjan, men under debatten blir bilden en annan. SVT anser inte att man begått något fel då programledaren inledningsvis gav den större bilden.

2015-09-13
Kvinna uttalar sig om svåra arbetsförhållanden som visstidsanställd, hon är samtidigt arbetsplatsombud för kommunal vilket inte nämns i inslaget. Mikael Pettersson på SVT ber om ursäkt för detta på Twitter och SVT uppdaterar därefter webben med: ”Johanna som också är arbetsplatsombud för fackförbundet Kommunal”.

2015-02-25
SVT intervjuade en Handelsstudent som en del av den omdebatterade granskningen ”#vitabolag”. Men SVT utelämnade att intervjupersonen jobbade på SSU. Aktuellt fick ännu en gång backa och gjorde ett förtydligande: ”I en tidigare version framgick inte heller att kvinnan arbetar deltid på Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU”, skrev SVT.

2014-11-20
I Aktuellt intervjuades en kvinna som vittnade om hur svårt det var att få en fast anställning och hur otryggt det kändes att ha en visstidsanställning. Kvinnan visade sig även vara aktiv inom Vänsterpartiet (Ung Vänsters fackliga utskott) och fackförbundet Handels, vilket inte framgick i inslaget. SVT backade och programledaren på SVT Nike Nylander twittrade att personkollen skulle bli bättre.

2014-11-02
Riksdagskandidat för Miljöpartiet presenterades som ”veterinär” och fick uttala sig om sin oro för handelsavtalet mellan USA och EU. Projektledaren på SVT Agenda, Mikael Petterson, skriver i ett mail till Timbro Medieinstitut (TMI) att man beklagar missen.

2014-05-12
SVT-journalist, aktiv inom vänsterrörelsen ”Nätverket för gemensam välfärd” och författare till debattartiklar om att stoppa privatiseringen i välfärden, fick göra ett reportage i Vetenskapens värld om klassklyftor. Chefen för vetenskapsredaktionen på SVT, Anna Schytt, såg inget fel i detta och redogjorde för ett fortsatt förtroende för journalisten.

2014-01-22
Hamburgerkedjan Max rapporterades i SVT få hård kritik på sociala medier. Dock nämndes inte att administratören på Facebooksidan som spred denna kritik, också var redaktör på SSU:s tidning Frihet. Ulf Hambraeus, politisk reporter på SVT, svarade TMI att journalister över lag har en tendens att övertolka reaktioner på sociala medier.

2013-09-21
En demonstration mot jobbskatteavdrag, Rut och Rot presenteras som partipolitiskt obunden och en av arrangörerna presenteras som lärare. Det nämns inte att samma person var redaktör för den revolutionära tidningen Antikapitalist. TMI hörde av sig till SVT Västnytt för en kommentar där redaktionschefen Lena-Marie Nilsson tillbakavisade kritiken och menade att rapporteringen höll måttet.

 

Kommentar: Länkar till inslagen har tagits bort ur listan av integritetsskäl. Den som vill ta del av materialet kan höra av sig till NMI. 

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

9 kommentarer


  1. Peter Jonsson skriver:

    Hej!

    Kolla också upp hur många gånger t.ex. Ulf Bjereld ledamot av socialdemokraternas VU intervjuats och enbart presenterats som statsvetare.

    1. Pamina Falck skriver:

      Tack för tipset!

  2. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    ”Länkar till inslagen har tagits bort ur listan av integritetsskäl.”
    Det där får ni gärna förklara. Hur kan det handla ”integritetsskäl” när det handlar om människor som har framträtt med sina namn i SVT, och sakens kärna är deras offentliga uppdrag?

    Sen undrar jag lite hur man kan göra en sådan här lista och inte ha med den beryktade fadäsen när Opinion Live i Staffanstorp inte bara intervjuade en asylsökare som placerats på ett undermåligt boende, och ställde en moderatpolitiker i Staffanstorp till svars för det och lät honom debattera saken med en socialdemokratisk riksdagskvinna från Malmö, trots att redaktionen visste att asylsökaren placerats på sitt boende av just socialdemokratiskt styrda Malmö.
    Man presenterade dessutom minst en person ur publiken med enbart namn, trots att denne var aktiv inom det rödgröna politiska lägret (jag säger ”minst en” för jag har bara sett det bekräftat för en, men enligt påståenden lär det ha varit ett flertal personer engagerade politiskt på rödgröna sidan som fick komma till tals som ”mannen på gatan”-publik.). Däremot var man noga med att kommunens korvgubbe presenterades med (M) när han uttryckte sitt stöd för modellen.

    1. Pamina Falck skriver:

      Tack för tipset, det exemplet kan mycket väl platsa på vår lista.

      Angående integritetsskäl handlar det om att listan inte har i avsikt att hänga ut enskilda individer med politiska engagemang. Listan syftar snarare till att SVT gör fel som missar att redogöra för dessa individers politiska intressen. Vi vill kort sagt inte medverka till drev mot den enskilde.

  3. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    I Rapport 21 augusti 2017 intervjuade Rapport en invånare i Gullspång som är kritisk mot att en asylsökande fått avslag, men redovisar inte att intervjupersonen sitter i kommunfullmäktige för Fi.

    Ett annat utmärkt exempel är när SVT intervjuade ”kvinnan på gatan” Diina [sic] Rosenberg 2015 om en skattehöjning i Stockholm. Det var alltså Tiina Rosenberg, medgrundare av Fi och f.d. professor i genusvetenskap. Detta, och många andra liknande exempel har tagits upp på bloggen toklandet, där den som driver bloggen har en otrolig förmåga att hitta fall av denna typ. Fallet med ”Diina” Rosenberg togs upp i https://toklandet.wordpress.com/2015/10/01/svt-fragar-diina-rosenberg-om-skattehojningar/.

  4. peter skriver:

    Jättebra uppslag! Mer sådant här!

  5. Bosse Ek skriver:

    Ni missade den som är mest uppenbar, en som återkommer i TV med jämna mellanrum och gjort så sen 80-talet. Den uttalade och aktive kommunisten Göran Greiger, han presenteras alltid som journalist eller redaktör.

  6. […] såsom fallet med nyhetsrapporteringen om krisen i Venezuela, eller reportage med mannen på gatan. I stället sade Lind att hon ser att ”debatten” om just detta skulle vara ”farlig” för […]

  7. Andrea skriver:

    Den vanliga mannen på gatan, pappaledige Jonas Lundgren intervjuades av SVT i höstas, visats i Rapport, angående M. Anderssons budgetförslag. Man glömde dock nämna att han är gruppledare för V på Lidingö. För att inte nämna paradoxen i ”vänsterpartiet på Lidingö”.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *