Göteborgs-Posten rapporterar om framgångsrikt friskoleföretag

När friskolan Kitas Natur rankats till Göteborgs bästa gymnasieskola gör Göteborgs-Posten ett djuplodande reportage som undersöker faktorerna bakom framgången. Det hör inte till vanligheterna i svenska nyhetsmedier att friskolor lyfts fram som föredömen.

 
Kommunala Hvitfeldtska Gymnasiet kommer högt i rankningen, men inte lika högt som ett antal friskolor.

NMI har vid upprepade tillfällen visat att nyhetsmediernas rapportering om friskolor tenderat till att främst lyfta fram kritik. Exempelvis har NMI noterat att DN:s skolreporter framställt friskolorna som det svenska skolsystemets största problem medan de generella problemen i den svenska skolan som otrygghet, bristande studiero eller låga studieresultat inte var något som syntes i hans artiklar.

Mot den bakgrunden är GP:s rapportering om den senaste rankningen av undervisningskvaliteten i Göteborgs gymnasieskolor värd att notera.

”Ett friskolebolag kniper tre av tio topplatser när kvalitén på Göteborgs gymnasieskolor rankas för andra gången. Dess bästa skola placerar sig i topp och går därmed om både anrika Sigrid Rudebeck och Högre Samskolan.”

Så inleds GP-artikeln och det är skoljämförelsetjänsten Ednia som rankat skolorna i Göteborg. GP visar ett uppriktigt intresse för det familjeägda friskoleföretaget Kitas Gymnasium som har tre gymnasieskolor bland Göteborgs tio bästa där Kitas Natur tagit förstaplatsen.

Legitimerad lärarkår, 200-250 extra timmar i naturämnen, kortare raster och extra handledningtid är några av de framgångsfaktorer Michael Seher, skolchef på Kitas Natur, fäster vikt vid när GP intervjuar.

Friskoleföretaget grundades av Michael Sehers föräldrar, ett idrottslärarpar, för 24 år sedan och har idag tre gymnasieskolor med ca 250 elever vardera och en vinstmarginal på ca 10 procent som återinvesteras i skolan vilket ger skolan trygghet och stabilitet:

”Fördelen som vi har är långsiktigheten och att vi kan spara pengar från ett år till nästa. Det är en enorm fördel. Lärarna ska inte känna av de här svängningarna som är, de ska bara kunna koncentrera sig på sitt jobb. Vi leasar aldrig och vi tar aldrig några lån utan köper in och äger de saker vi behöver. Vi sparar enormt mycket pengar på detta”, förklarar Michael Seher för GP.

Ednias rankning av landets gymnasieskolor baseras på underlag från Skolverket, SCB och Skolinspektionen med betydande viktning av nationella prov jämte bland annat andel behöriga lärare, elevnöjdhet och snittbetyg. Rankningen sägs bland annat kompensera för eventuell betygsinflation.

Vad som inte framkommer i Göteborgs-Postens artikel är att de sju högst rankade gymnasieskolorna i Göteborg, av totalt ett sextiotal, är friskolor. Den högst rankade kommunala skolan är Franklins gymnasium i Mölndal.

NMI noterar att gymnasierankningen fått genomslag i fler lokala nyhetsmedier över landet, exempelvis i Nerikes Allehanda och  och Uppsala Nya Tidning, medan rapportering i nationella nyhetsmedier ännu saknas.

 

 

Nicholas Fawkner

NMI

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *