Inkomplett i DN om synpunkter på finansiering av ny kärnkraft

När DN rapporterar om synpunkter på förslaget om finansiering av ny kärnkraft framstår det som att näringslivet är emot. Men det är en missvisande bild.

 

I förrgår var sista dagen att lämna in synpunkter på förslaget om finansiering av ny kärnkraft. När Dagens Nyheters Hans Rosén och Hans Olsson redogjorde för remissinstansernas inställning såg det kompakt negativt ut. ”Regeringens megasatsning på ny kärnkraft får svidande kritik av forskare, myndigheter och företag.”, skriver DN.

Men DN har läst remissvaren dåligt. Visst riktas det kritik mot förslaget, men från företagen och industrin är det mestadels positiva tongångar.

Organisationen för svensk basindustri SKGS – vars medlemmar är några av de största elanvändarna och skattebetalarna i Sverige – är odelat positiv:

”SKGS välkomnar förslaget och anser att den föreslagna finansieringsmodellen kan möjliggöra en utbyggnad av ny kärnkraft till en konkurrenskraftig kostnad.”, skriver SKGS.

Svenskt Näringsliv skriver i sitt svar:

”Svenskt Näringsliv välkomnar utredningens förslag och instämmer med utredningen att en finansiering och riskdelningsmodell behövs för att investeringarna i ny kärnkraft ska realiseras. Utredningens förslag är genomarbetat och ett viktigt första steg för att få till stånd investeringar i ny kärnkraft i Sverige.”

Sydsvenska handelskammaren – vars medlemmar drabbats hårt av höga elpriser i Sydsverige – är positiva till att staten tar en aktiv roll, men vill gå längre än utredningens förslag och förordar statligt ägande i de nya kärnkraftverken.

LO är också positiva till att staten tar en aktiv roll i finansieringen av ny kärnkraft, men förordar också statligt ägande.

Visst finns det tunga kritiker mot förslaget på finansiering av ny kärnkraft, men rubriken i DN skulle lika gärna kunna varit ”Svensk industri välkomnar förslag om finansiering av kärnkraft.”

Sveriges Radios Ekot väljer en vinkel som inte har med själva förslaget att göra och låter Naturskyddsföreningens argument, att det vore bättre för klimatet att satsa på andra energislag än kärnkraft, dominera.



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *