Frågan om att eventuellt införa offentlighetsprincipen i friskolor har varit aktuell under 2024. Frågan har utretts i en statlig utredning som lämnade sina förslag i april och regeringens förslag kom i augusti som sedan gick på remiss till den 21 november.
Den principiella diskussionen om förslaget, om det är lämpligt eller inte att utvidga offentlighetsprincipen till privat verksamhet, har i vissa stora nyhetsmedier inte synts till alls.
En som ifrågasatt idén om att införa offentlighetsprincipen är professorn i rättsvetenskap Joakim Nergelius, som menar att offentlighetsprincipens styrka som verktyg för att granska offentlig makt skulle urholkas om den användes även för insyn i privata verksamheter.
”Offentlighetsprincipen, med sin långa och viktiga historia, bör skyddas från att utvidgas på ett sätt som skulle kunna minska dess effektivitet och trovärdighet i den offentliga förvaltningen. Den är utformad för att fungera inom den offentliga sektorn, och att applicera den på privata aktörer som friskolor riskerar att undergräva dess ursprungliga syfte och skapa oönskade konsekvenser.”
Han frågar sig också om ett införande i friskolor i förlängningen ska innebära något liknande för alla företag som tar emot någon form av offentlig finansiering.
Almega Utbildning menar av liknande skäl att behovet av insyn i friskolor måste riktas mot myndighetsutövningen (t ex betygssättningen) och inte hela verksamheten:
”det (är) i stället är den myndighetsutövning som utförs i den fristående, privata, skolan som bör granskas.”
Den här diskussionen har inte speglats i de större svenska nyhetsmedierna, förutom i Dagens Nyheter. Sveriges Radio har genomfört en debatt och saken kommenterades även i en politisk panel i Godmorgon världen, men någon nyhetsrapportering om den principiella frågeställningen har inte skett.
Dagens Nyheters Peter Letmark intervjuade Almega Utbildnings vd Andreas Mörck som argumenterade mot ett införande av offentlighetsprincip, vilket NMI tidigare uppmärksammat.
Peter Letmark beskriver i ytterligare en artikel om remissvaren på utredningen den principiella diskussionen om hur lämplig offentlighetsprincipen är för privat verksamhet, där utbildningsminister Johan Pehrson argumenterar för att den är det, och bland annat Svenskt Näringsliv för att den inte är det. Även om det är Johan Pehrsons argument som ges störst utrymme så ger artikeln en allsidig bild av diskussionen.
Varken i Svenska Dagbladet, Sydsvenskan eller Göteborgs-Posten förekommer någon rapportering på nyhetsplats om den här viktiga principiella diskussionen. Sydsvenskan har publicerat en ”analys” på temat demokrati av Sydsvenskans skolreporter Emma Leijnse som argumenterar för införande av offentlighetsprincip.
Svenska Dagbladets ledarredaktion publicerade en intressant podd med argument för och emot offentlighetsprincipen i friskolor.
SVT rapporterade i våras att Liberalerna ändrat sig och numera förordar att offentlighetsprincipen införs i friskolor. I augusti sändes ett inslag om regeringens förslag som gick på remiss. NMI hittar inget inslag som reder ut hur de principiella argumenten ser ut.
I Sveriges Radio var rapporteringen omfattande när utredningens förslag lades i april, och i Studio Ett debatterade Åsa Westlund (s) och Patrik Resslow (sd). Även i augusti när regeringen skickade ut sin remiss rapporterade Ekot. Någon rapportering om hur remissinstanserna ställt sig till förslagen hittar NMI inte.
Inga kommentarer