Okritisk rapportering om SKR:s prognoser

De ekonomiska prognoserna för Sveriges kommuner och regioner har kritiserats för att systematiskt ge en bild av stora underskott som inte stämmer. Nyhetsmedierna rapporterar dock okritiskt om SKR-prognoserna.

 

När kommunernas och regionernas intresseorganisation SKR gör prognoser för den ekonomiska utvecklingen för kommunerna och regionerna så ser utsikterna för ekonomin konsekvent sämre ut än vad som sedan visar sig bli fallet. Det visade magasinet Fokus i en granskning nyligen.

Fokus har gått igenom prognoser för de senaste sju åren:

”I genomsnitt har SKR underskattat styrkan i den kommunala ekonomin med cirka 19 miljarder i snitt varje år sedan 2017.”, skriver Fokus.

Prognoserna från SKR används som underlag för att fastställa statsbidagen till kommuner och regioner, och Fokus frågar om prognoserna i själva verket används som en del i förhandlingarna, vilket SKR förnekar.

Professor Bo Rothstein är kritisk till SKR:s särställning:

”För att uttrycka det enkelt – det skadar deras trovärdighet. Det finns en risk att deras prognoser ses som en del av ett större strategiskt spel för att säkra statsbidrag, snarare än en opartisk bedömning av kommunernas faktiska behov. Att prognoserna upprepade gånger har underskattat kommunernas överskott väcker dessutom frågor om de drivs av egenintresse snarare än saklighet och opartiskhet. ”, säger han till Fokus.

Så hur ser då medierapporteringen om SKR-prognoserna ut?

Inte någon gång har andra nyhetsmedier granskat prognoserna likt Fokus gjort, vad NMI kan se. Men varje år rapporterar alla stora medier mangrant mer eller mindre okritiskt om SKR-prognoserna (se exempel nedan).

Klart är att nyhetsrapporteringen ger en tydlig bild av att kommuner och regioner är i ekonomisk kris, baserat på SKR:s uppgifter.

***

Exempel på nyhetesrapportering om SKR:s ekonomiska prognoser 2023-2024

Svenska Dagbladet februari 2023
”– En del säger att de kan använda tidigare överskott och lägger en budget på noll. Men frågan är om de verkligen klarar det. Enligt våra beräkningar kommer 17 av 21 regioner att gå med underskott på uppåt tio miljarder och det är väldigt mycket pengar, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Sveriges kommuner och regioner.”

Dagens Nyheter augusti 2023
”Mörkret över regionernas ekonomiska situation tätnar ytterligare när sommaren går mot höst. Regionernas prognos för årets underskott är 20 miljarder i stället för 14 miljarder, som SKR tidigare räknat med, som Ekot var först med att rapportera.

SVT november 2023
”126 av Sveriges 290 kommuner har ett underskott i sina prognoser för i år.

Nästa år ser det ännu sämre ut. Kommunsektorn väntas då gå med underskott som helhet – sammanräknat – för första gången sedan 1998. Det visar den senaste rapporten från Sveriges kommuner och regioner, SKR.”

Sveriges Radio januari 2024
”Regionernas sammanlagda underskott väntas bli 24 miljarder i år och den dåliga ekonomin börjar nu märkas i verksamheterna.

Det är inköpsstopp, anställningsstopp och hyrstopp i många regioner. I Trelleborg läggs barn- och ungdomsmottagningen ner, i Göteborg har ambulanserna blivit färre och i Värmland ska omkring 750 tjänster bort.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, är det bara fyra regioner som inte räknar med att säga upp folk i nuläget.”

Svenska Dagbladet februari 2024
”Han (SKR:s nye ordförande) väntar på besked från regeringen om hur mycket de statliga bidragen till kommuner och regioner ska höjas.

– Regeringen måste hjälpa till med inflationssmockan.

SKR:s prognos är ett underskott på 31 miljarder 2024 i sektorn.”

TT maj 2024
”Förra året innebar ett gigantiskt underskott för Sveriges regioner. Och ännu värre blir det i år, varnar deras intresseorganisation SKR.”

Sveriges Radio juni 2024
”Nya prognoser för regionernas ekonomi visar att det förväntade gemensamma underskottet för 2024 ser ut att bli minus 20 miljarder. Det är fyra miljarder sämre än regionerna tidigare trott.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) uppskattar att regionerna behöver minska antalet anställda med runt 5 000 till 6 000 personer.”

Svenska Dagbladet augusti 2024
”Den ekonomiska situationen inom vården har under de senaste åren pressats av inflationen som fått pensionskostnaderna att rusa. I år väntas regionerna gå med ett rekordunderskott på cirka 20 miljarder kronor, enligt deras egna prognoser. Också nästa år väntas bli tufft, även om sjunkande inflation bidrar till att det samlade underskottet då inte landar i samma härrad.”

 

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *