Den 17 februari i år fattade Skolinspektionen beslut om att förelägga en friskola i Söderhamn att senast den 20 maj rätta upp sin ekonomi.
Skolan har redovisat en förlust på drygt 1 Mkr för perioden 1 juli till 30 november 2024, enligt Skolinspektionen. Skolinspektionen konstaterar i sin bedömning bland annat att det på grund av förlusterna inte finns utrymme för skolan att göra nödvändiga investeringar:
”Skolinspektionen bedömer att Söderhamn Knowledge AB inte har ekonomiska förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten. I kravet på ekonomiska förutsättningar ligger att verksamheten ska bedrivas på ett sätt som innebär att den bär sina kostnader och att det finns ekonomiskt utrymme för nödvändiga investeringar. Av utredningen framgår att verksamheten inte bär sina kostnader, det vill säga att kostnaderna överstiger intäkterna och att huvudmannen därmed går med förlust.”
Nyhetsmedierna har de senaste åren intresserat sig mycket för de eventuella vinsterna i skolföretag. ”Runt 70 procent av svenskarna är motståndare till vinster i välfärden.” skrev exempelvis Dagens Nyheter i en artikel i januari. Förelägganden från Skolinspektionen brukar det också rapporteras om. Exempelvis rapporterade Sveriges Radio häromveckan om en friskola som Skolinspektionen anmärkt på eftersom skolan anställt en lärare utan lärarlegitimation.
Men ingen av de stora medierna har rapporterat om anmärkningen på Söderhamns-skolan som går med förlust.
Den enda publiceringen om detta som NMI kan hitta finns i Söderhamns-Kuriren.
– Det vi kanske har tänkt fel historiskt är att på en friskola har jag känt att vi inte får gå med vinst. Det finns ju mycket myter om att friskolor går med vinst, hej och hå. Så vi har inte velat gå med så stor vinst. Vi har gått plus minus noll och investerat allt på eleverna varje läsår. Det kanske biter tillbaka nu när vi inte hade så stora marginaler, säger Skolchefen till Söderhamns-Kuriren,
Den aktuella skolan fick i januari ytterligare ett föreläggande när det gällde en rad kvalitetsbrister i verksamheten. Om ekonomiska förluster och kvalitetsbrister kan ha ett samband borde vara intressant för medier att borra i.
Det är alltså inte tillåtet att gå med förlust. En fråga man kan ställa sig är förstås hur det skulle kunna vara förenligt med ett vinstförbud.
Inga kommentarer