En av slutsatserna i NMI:s nyligen publicerade rapport är att journalistiken om vårdens ekonomi ser ut som den gör eftersom allt för få journalister intresserar sig för ekonomiska frågor. Vårdföretaget Krys kommunikationschef Henrik Kennedy håller med om det.
Läs NMI:s rapport om hur vårdens ekonomi beskrivs i fyra nyhetsmedier.
– De journalister som skriver om sjukvård drivs ofta av att granska när patienter far illa, men är mindre intresserade av hur systemet fungerar, säger Henrik Kennedy.
– Journalister som är intresserade av ekonomi hamnar inte i sjukvårdsområdet, utan de vill jobba på Dagens Industri och skriva om börsbolag eller start-ups.
NMI visar i rapporten att regeringens initiativ kring effektivitet i vårdens ekonomi inte har intresserat medier särskilt mycket. Kennedy konstaterar att initiativen har potential men att de ännu inte har levererat resultat.
– Det är ingen jättenyhet att regeringen har tillsatt olika initiativ för effektivitet, men den dagen resultaten kommer så hoppas jag att journalisterna kommer att rapportera om det.
Henrik Kennedy menar att journalister generellt, som människor i allmänhet, litar på att offentlig verksamhet vill väl även om de samtidigt inser att den inte är särskilt effektiv. Men det förtroendet har man inte på samma sätt för privat driven välfärd. Och han vänder sig starkt emot den här uppfattningen.
– Man upplever att regioner och det offentliga systemet inte alltid är så effektivt, men det menar inget illa. Det ses som en elefant som råkar trampa fel ibland. Men privat driven vård och välfärd uppfattas som att de nog är rätt effektiva, men de är också som en orm som hugger på snabba klipp.

Henrik Kennedy
– Vissa journalister tror att vårdföretag tjänar på att fuska och att det enda sättet att tjäna pengar i en privat driven bransch är att dra ner på olika saker. Det är helt fel. Det finns massor av effektiviseringar att göra och som medarbetare också uppskattar, som att ta bort onödig byråkrati.
Det finns inget som är så kostsamt och så dåligt för en verksamhet som att inte hålla hög kvalitet, menar han.
Han pekar på att de som jobbar i den privata vården representerar en profession av exempelvis sjuksköterskor och läkare, och att de aldrig skulle acceptera en verksamhet som håller på med fiffel och båg.
– Vem skulle vilja jobba där? De skulle sätta hela sitt arbetsliv på spel om de bidrog till fusk.
Det här förstår inte alla journalister, menar Kennedy.
Är det inte upp till er att förklara?
– Jo absolut, det håller jag verkligen med om. Man måste vara öppen och man måste orka ta sig tid att förklara och bli mycket bättre på det, säger Henrik Kennedy.
Sjukvårdens oförmåga att berätta om sin egen verksamhet var en av anledningarna till att han ”bytte sida” och gick från journalistiken till jobb på Aleris, Karolinska Universitetssjukhuset och nu Kry.
– Det gäller att hitta konkreta exempel som visar att vi är effektiva och håller hög kvalitet. Den privata vården har lite bättre koll på resurserna och gör det lättare för medararbetare att förverkliga sina idéer.
***
Inga kommentarer