I de regionala nyheterna är det uppenbart att ett vanligt skäl för att starta friskola är att föräldrar vill att deras barn ska kunna gå i skolan på orten där de bor. En typisk situation är att kommunen beslutat lägga ner skolan och bussa barnen till kommunens tätort. Föräldrarna undersöker då möjligheten att starta friskola och ansöker till Skolinspektionen.
I Sandhem i Mullsjö kommun intervjuas en pappa som överväger att flytta från orten eftersom kommunen beslutat lägga ner skolan. I Åshammar i Sandvikens kommun säger en mamma att skolan är hjärtat i bygden och om skolan läggs ner så riskerar det bli utflyttning av både familjer och företag. På Kosteröarna säger en mamma ”Det är väldigt starka känslor kring det här och det hänger ihop med att vi vill ha ett levande samhälle här på öarna.”
Och i alla de här fallen är medievinkeln att möjligheten att starta friskola är en hoppfull lösning för de boende i bygden. På Koster återstartade en kommunal förskola den 7 januari i år, nu som privat, efter att ha varit nedlagd i två år rapporterar SVT.
Kommunerna hörs också i rapporteringen och de motiverar nedläggningar med svagt elevunderlag, dålig ekonomi och möjligheten att erbjuda högre kvalitet i större skolenheter.
”Till våren, när sista kullen går ut, så handlar det om totalt 16 elever och det är för låg tillväxt av antalet barn”, säger Peter Rolfs, kommunalråd (sd) i Haparanda till SVT angående skolan på Seskarö.
Vid en ansökan om att starta friskola får kommunen yttra sig till Skolinspektionen. Hur kommunerna i de aktuella fallen yttrat sig är inget som NMI kan hitta i medierapporteringen.
***
Exempel från det senaste året på rapportering i SVT:s och Sveriges Radios regionala nyhetsprogram om nya friskolor:
Mullsjö
- Det är både lättnad och glädje i Sandhem efter att en ansökan om att starta friskola i samhället nu skickats in till Skolinspektionen. Det är Sandhemsbornas svar på att Mullsjö kommun valt att inte bygga en ny skola där.
- Den framtida friskolan är tänkt att vara i samma lokaler som den gamla skolan, som stängdes av kommunen för att inomhusmiljön var för dålig, men målet är att åtgärder ska göra inomhusmiljön tillräckligt bra igen.
- Marie Davidsson är med i den ekonomiska föreningen som vill starta friskolan och betonar vikten av att barn får gå i skola där de bor.
https://www.sverigesradio.se/artikel/steg-framat-for-ny-friskola-viktigt-for-barn
Simrishamn
- Nu går föräldraföreningen i Kivik vidare med planerna på att starta en friskola.
- Detta efter att Simrishamns kommunfullmäktige på måndagen beslutade att stänga Piratenskolan.
- Även om Sara Larsson kämpat för att kommunen ska behålla skolan så ser hon ändå fördelar med en föräldradriven skola.
https://www.sverigesradio.se/artikel/foraldraforeningens-plan-piratenskolan-kan-bli-friskola
Sandviken
- Sandvikens kommun avslår aktionsgruppen Åshammars begäran om att hålla Alsjöskolan öppen ett läsår till.
- Gruppen har ansökt om att starta en friskola i Åshammar som tidigast kan vara igång hösten 2026.
- Föräldrarna i gruppen är rädd att förlora barn från bygden om den kommunala skolan stänger innan friskolan är igång.
Ragunda
- I Bispgården undersöker byborna nu möjligheten att starta friskola. Ragunda kommun har tagit sin hand från Järåskolan i byn som är stängd, som det verkar för gott.
- Arbetsgrupper ska nu jobba med att undersöka vad som krävs för att starta både skola och förskola i egen regi. Planen är att öppna friskolan i tidigare Järåskolan.
- Thomas Fryklund, ordförande i Fors intresseförening, berättar att en sak kan bli väldigt avgörande för om man ska gå vidare med friskoleplanerna.
https://www.sverigesradio.se/artikel/bybor-vill-nu-starta-friskola-i-tidigare-jaraskolan
Strömstad/Koster
Två år efter skolnedläggningen på Koster: Boende startar friskola på ön.
Härjedalen
Under den här veckan kommer en ansökan om att få starta en fristående skola i Lillhärdal att skickas in till Skolinspektionen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/ansoker-om-friskola-i-lillhardal
Sandviken
Planen: Rädda skolan i Åshammar från kommunens nedläggning.
Haparanda
Föräldrar och andra bybor har protesterat mot planerna på att lägga ned skolan där elever från förskoleklass till årskurs 6 går. Planen är att driva verksamheten i friskoleform.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/seskaro-skola-laggs-ned-smartsamt-beslut
Inga kommentarer