I måndags (15/4) röstade EU:s ministerråd slutgiltigt ja till upphovsrättsdirektivet. Vad tänker du om medias rapportering kring sakfrågan?
– Jag har saknat medias röst i den här frågan. Självklart förstår jag att alla korrespondenter inte har tid att bevaka allt, men det känns surt med tanke på frågans betydelse. En annan parameter är ju såklart att media själv har varit part i målet i sakfrågan vilket gör det hela mer allvarligt, säger Karlsten.
Bild: Emanuel Karlsten intervjuar tyske kristdemokraten Axel Voss, föredragande för upphovsrättsdirektivet i Europaparlamentet.
– Nu innan EU-valet försöker ju tidningarna locka unga människor att teckna prenumerationer. Det känns lite skevt med tanke på att man misslyckats med att bevaka en av de viktigaste EU-frågorna.
Du driver en blogg där du skriver om upphovsrättsdirektivet. Hur har du arbetat?
– Jag agerar som en reporter och känner att jag har ett ansvar. Jag är medveten om att det kan betraktas som aktivism.
På sin blogg har Emanuel Karlsten bland annat intervjuat Axel Voss, föredragande (rapporteur) för Europaparlamentets syn på direktivet och Europaparlamentariker från tyska Kristdemokraterna (EPP).
NMI:s rapport visar att just citat från ledande makthavare i Europaparlamentet, som Axel Voss, varit helt frånvarande i DN:s rapportering om direktivet. Vad säger det om den svenska EU-rapporteringen?
– Att man inte har tillräckligt mycket resurser. Man har inte orkat eller hunnit sätta sig in i sakfrågan, avslutar Karlsten.
NMI:s rapport presenteras vid ett seminarium den 24 april på Timbro, Kungsgatan 60, mellan 8.30 och 9.30. I panelsamtalet deltar bland andra DN:s utrikeschef Pia Skagermark och Le Mondes Sverigekorrespondent. Frukost serveras från 8.00. Anmäl dig här.
Inga kommentarer