SR bäst och SvD sämst om hyresregleringen

För några veckor sedan konstaterade TMI i en rapport att nyhetsmedier i princip aldrig nämner hyresregleringen som en faktor när det rapporteras om bostadsbristen. När TMI gick igenom rapporteringen i SR, SVT, SvD och DN perioden januari till och med september i år hittades bara en enda publicering där hyresregleringen nämndes. Sedan dess har hyresregleringen varit med i nyhetsflödet mera, med anledning av den statliga hyresbostadsutredningen som kom den 19 december. TMI har tittat på hur samma medier presenterade nyheten.

 
Utredaren Per Anders Bergendahls huvudbudskap i pressmeddelande och i själva utredningen är att en avreglering av hyressättningen skulle resultera i att fler skulle kunna hyra sin bostad. Han menar att det då skulle investeras mer i hyresbostäder och att Tyskland är en bra förebild för en avreglering. I städer som Hamburg och Frankfurt finns ett stort utbud av hyreslägenheter i olika prisklasser trots att efterfrågan är hög.

Mediernas fokus lades i stort på hur stora hyreshöjningarna kan komma att bli.  En alternativ vinkel hade varit ”förslag för fler hyreslägenheter i storstäder”. Ingen valde att rapportera utifrån perspektivet bostadssökande: alla som vill hyra en bostad men som idag inte kan det.

Svenska Dagbladet skrev en artikel som gick ut på att ett förslag om marknadshyror satt igång ett bråk mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Tidningen nämnde överhuvudtaget inte utredarens huvudargument för en avreglering: att komma åt bostadsbristen. Därmed var SvD:s rapportering sämst av de fyra medierna.

Sveriges Radio gjorde den mest ambitiösa bevakningen. I ett första inslag intervjuades enbart utredaren. I P1 morgon debatterade Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. I ett uppföljande Eko-inslag fick olika röster kommentera. Några regionala P4-nyhetsprogram tog upp frågan och då stod Hyresgästföreningens invändningar ofta i fokus, men även lokala fastighetsägare fick komma till tals. Sveriges Radio rapportering var bäst.

Svt:s Rapport nämnde inte utredarens huvudslutsats, utan fokuserade på eventuella hyreshöjningar. Aktuellt gjorde inget eget inslag utan lät Fastighetsägarna debattera med Vänsterpartiet. Det är ett oambitöst sätt att hantera en viktig fråga. Sveriges Televisions rapportering var dålig.

DN:s artikel gav utredningen och kritiken mot utredningen lika stor plats.

TT skrev minst tre telegram om nyheten som publiceras av exempelvis dn.se och svd.se.

Ekonomijournalisten Pontus Herin, som deltog i TMI:s seminarium om hyresregleringen i medierna, bloggade om frågan vilket ledde till mer än 100 kommentarer på FaceBook, varav många från journalister. Det finns uppenbarligen ett stort intresse av att diskutera frågan vilket gör mediernas ointresse så mycket mera uppseendeväckande.

Publiceringarna i tidsordning

Ekot – Nytt lagförslag ger högre hyror i storstäder

Debatt i P1 morgon

TT- Lagändringar kan höja hyran – en professor menar att det kommer att leda till att fler hyresrätter kommer att byggas.

TT- hyresgästföreningen sågar hyresförslaget – här får Fastighetsägarna säga att de bostadssökande som ska vara glada för förslaget.

TT- bostadsministern inte särskilt positiv till hyresutredning

Ekot – ris och ros till nytt lagförslag om hyror. Positiva och negativa röster får komma till tals.

Rapport 19/12 – i ett två minuter långt inslag resoneras hit och dit om att förslaget går ut på att hyrorna kan komma höjas och olika reaktioner på det. Rapport nämner inte alls utredningens huvudslutsats att friare hyressättning kommer att leda till ökat utbud av hyreslägenheter.

Debatt i Aktuellt 19/12 – Debatt mellan vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Fastighetsägarnas VD Reinhold Lennebo. Skiljelinjen blir tydlig: fungerar ökade subventioner eller friare hyressättning bäst?

SvD – Förslag om hyror sätter igång bråk – SvD inriktar sin rapportering på hur hyressättningen är tänkt att gå till men nämner inte utredarens huvudslutsats att friare hyressättning ska leda till fler hyresrätter.

DN Ekonomi 20/12, sid 26 – Friare hyror föreslås. (Finns ej på dn.se.) Halva artikeln beskriver utredningens huvudpoänger och halva består av bemötande citat från Hyresgästföreningen.

 



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *