Vattenfall bad SVT korrigera siffror om kostnad för ny kärnkraft

I gårdagens Aktuellt påstod reportern Johan Zachrisson Winberg att man hade kommit över nya siffror från Vattenfall som visar att det kommer att bli dubbelt så dyrt att bygga ny kärnkraft jämfört med tidigare uppskattningar. Men siffrorna stämmer inte. "Vi kontaktade SVT och bad dem korrigera", uppger Vattenfalls pressekreterare Markus Fischer.

 
Johan Zachrisson Winberg berättar i Aktuelltstudion om kostnader för kärnkraft.

I ett inslag i gårdagens Aktuellt uppgav reportern Johan Zachrisson Winberg att Aktuellt fått ta del av nya siffror från Vattenfall som visar att kostnaden för ny kärnkraft kommer att bli dubbelt så dyrt jämfört med Energimyndighetens prognos om en kostnad på 60 öre per kWh.

”SVT kan nu avslöja att Vattenfall fått in prisuppgifter från små så kallade SMR-reaktorer. Slutsats. Det blir dyrt. Men nu säger Vattenfall att det blir dyrare. Någonstans mellan 90 och 112 öre per kWh och då är frågan om det blir lönsamt med ny kärnkraft”, säger Johan Zachrisson Winberg.

Men de uppgifterna stämmer inte, enligt Vattenfall.

”Det är inga nya siffror från vår förstudie som det först stod och vi bad SVT att korrigera detta. Det här är siffror som Desirée Comstedt (ansvarig för kärnkraft på Vattenfall) har nämnt generellt för storskaliga reaktorer baserat på internationella siffror. Det är inga nya siffror. Det är också siffror som gäller för storskaliga reaktorer utan riskdelning, och vi har länge sagt att vi inte ser någon möjlighet med storskalig kärnkraft utan riskdelning, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall.

De siffror som Aktuellt presenterade visar dessutom endast den så kallade LCOE-kostnaden (Levelized Cost of Energy) som mäter kostnaden per producerad kWh. Det måttet täcker inte in kostnaden för hela elsystemet.

Staffan Qvist har på Svenskt Näringslivs uppdrag räknat på kostnaden för framtida elsystem. Slutsatsen är att ett elsystem som bygger på 100 procent förnybar produktion blir dyrast eftersom det leder till att systemkostnaderna ökar med 40 procent. Rapporten slår fast att det i ett kostnadsoptimalt framtida elsystem kommer behövas både ny kärnkraft och vindkraft, och att det år 2045 består i huvudsak av 1/3 vattenkraft, 1/3 vindkraft och 1/3 kärnkraft.

Johan Zachrisson Winberg menar att SVT korrigerat artikeln på Vattenfalls begäran, och att ”de var nöjda med de korrigeringar som gjordes”.

***

Artikeln har uppdaterats med en kommentar av Johan Zachrisson Winberg (240118)

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *