Långsökt i DN om klimatförändringar och ”dina njurar”

Är den genomsnittliga DN-läsarens njurhälsa hotad av klimatförändringarna? Det skulle man kunna tro av rubrik och ingress i en artikel från den 28 februari. Men i själva verket handlar det om människor som skördar sockerrör i Brasilien.  

 
Skärmbild 2024-02-29 154754

Rubriken är “Klimatförändringen ett hot mot människors hälsa” och artikeln är illustrerad med en bild på ung kvinna i ösregn från vad som ser ut som en svensk stad. 

Ingressen förstärker det oroande budskapet:  

“Det är inte bara risken för extremväder som påverkas av den pågående klimatförändringen. Din egen hälsa är också i fara. Inte minst de livsviktiga njurarna riskerar att skadas.” 

Det där låter ju verkligen inte bra. Oroat läser man vidare. Måste man åka på semester norr på Polcirkeln för att skydda sin stackars njurar i framtiden? 

Men riktigt så illa visar det sig inte vara. 

Jason Glaser vid La Isla Network, ett oberoende forskarnätverk med fokus på arbetsmiljöfrågor, ger den ängslige DN-läsaren ett lugnande budskap: 

”Det här är en förändring som sker nu, som vi kan mäta. Exempelvis bland sockerrörsarbetare i Mellanamerika där vi kan se hur förekomsten av både sjukdom och skador förändras med temperaturen.

Det gäller generellt människor med fysiskt krävande yrken i varma områden. Även mödrar i Gambia kan drabbas av problem vid värmeböljor.  Allt enligt DN:s Johan Nilsson. Ett liknande budskap återfinns i en drygt två år gammal artikel av samma reporter.  

Den har rubriken “Så påverkas dina njurar av klimatförändringen”, pryds av en kvinnlig cyklist i störtregn, sannolikt svensk stad.  

Ingressen säger “Det är inte bara havsnivåerna och risken för kraftiga oväder som påverkas av den pågående klimatförändringen. Din egen hälsa är också i fara. Inte minst de livsviktiga njurarna riskerar att ta stryk, när temperaturen stiger.”  

Även här får vi alltså veta att njurarna är livsviktiga. Bra info under vinjetten “Vetenskap”. 

En artikel i tidskriften The Lancet Regional Health – Americas från forskare vid Monash University i Australien står för nyheten. Även här är det befolkningen i Brasilien som är studieobjekt. 

“Mellan åren 2000 och 2015 vårdades 2 726 886 personer på sjukhus i Brasilien på grund av njurproblem. Genom att jämföra med dagstemperaturerna i de drygt 1 800 städer och byar där sjukhusinläggningarna hade ägt rum, kunde forskarna se att det finns ett direkt samband mellan temperaturen och risken att insjukna i njursjukdom.”  

Anledningen antas vara att när det blir varmare ökar risken att bli uttorkad, vilket påverkar njurarna. 

I vilket mån DN har spridning bland plantagearbetare i Brasilien i synnerhet, eller ens brasilianare i allmänhet är oklart. Men att tala om för de genomsnittliga DN-läsarna att deras njurar hotas av klimatförändringarna är möjligen en aning alarmistiskt. 

 

 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

1 kommentar


  1. Alvar Nyrén skriver:

    Det som är det största sveket är att inte klimatfrågan får granskas och debatteras ö.h.t., som alla andra frågor, vilket är bl.a. Public Service uppdrag.
    Det råder en katastrofal okunnighet i det som kallas vetenskap idag där grunderna för klimatets rörelser inte förstås ö.h.t och dessa vandringssägner beställda av politiken får passera utan frågor. Hotet mot samhället är den kommande klimatutvecklingen neråt och inte uppåt. Det blir ett abrupt och kvalfyllt uppvaknande för vetenskap, politik, och journalistik:
    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-45


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *