Obegripligt svt-inslag om ”medborgarråd”

Rapports nyhet om medborgarråd för klimatet innehåller sparsamt med fakta om projektet. Det blir svårt för tittaren att begripa varför det blivit en toppnyhet i Rapport en lördagskväll.  

 
Skärmbild 2024-03-11 070942

I lördags (9/3) gjorde Rapports Erika Bjerström ett inslag om ett “medborgarråd om klimatet” som skall hållas i Sverige. Slumpvis utvalda medborgare skall få tycka till om den svenska klimatpolitiken.   

Reportaget introduceras med följande ord: 

“För första gången ska ett medborgarråd om klimatet testas i Sverige. En metod som med framgång testats i flera länder. 60 personer har slumpmässigt valts ut för att i vår utbildas av experter och sedan rösta om lösningar.” 

Rapportinslaget börjar med att en deltagare intervjuas och några bilder på en dataskärm med ett  onlinemöte.  Tim Dews, forskningsledare vid Stockholms universitet säger att medborgarpaneler kan minska det “motstånd vi ser i dag”. Redan här undrar sannolikt tittaren vilket motstånd som avses? Mot vad? 

Bjerström säger sedan att vissa är kritiska mot att slumpvis utvalda medborgare skall få “politiskt inflytande”, medan andra ser det som en fördel att inte bara “proffstyckare” får komma till tals.  I slutet av maj skall enligt Bjerström resultatet av arbetet lämnas över till alla riksdagspartier. 

När det ungefär två minuter långa inslaget är slut finns det flera frågor som inte besvarats.  Men får till exempel inte veta vilka som står bakom projektet eller hur deltagarna väljs ut.  

På svt.se finns lite mer detaljer redovisade, visar det sig. Bland annat att deltagarna valts ut genom “ett demokratiskt lotteri” och att de “under våren ska de lyssna på 15 av Sveriges mest framstående klimatforskare.” och sedan resonera sig fram till lösningar.  

När NMI undersöker vilka de 15 personerna är kan det konstateras att ett par av dem är just framstående klimatforskare, men huvuddelen inte. Där finns bland annat miljödebattören Anders Wijkman, vice ordförande i Samerådet Åsa Larsson Blind och Mikael Karlsson, numera forskare men tidigare ordförande i Naturskyddsföreningen. 

Projektet drivs av organisationen Fairtrans och är enligt dess hemsida finansierat av en samling myndigheter, offentligfinansierade organisationer och EU. Centralt för Fairtrans är att klimatomställningen ska ske rättvist. Bland partnerorganisationerna finns LO och Hyresgästföreningen.  

Det är förstås omöjligt att få med alla relevanta fakta i ett kort reportage, men i det här fallet är svt-inslaget närmast obegripligt och ledde till fler frågor än det gav svar.

Även Sveriges Radio och TT uppmärksammade Medborgarpanelen under söndagen.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *