Arbetskraftsinvandring mest problem i DN

Sverige har öppnats upp efter pandemirestriktionerna och restauranger och kulturevenemang går på högvarv. Bristen på arbetskraft har blivit akut och detta har uppmärksammats av många nyhetsmedier. Särskilt i Dagens Nyheter har samtidigt arbetskraftsinvandringen problematiserats, men utan att de här två frågorna kopplats ihop.

 
Foto: tyler nix

Dagens Nyheter rapporterar om problemen för restaurangbranschen att hitta personal:

Nu är det svårt att hitta folk som söker över huvud taget. Sashi Murugan har kontaktat Arbetsförmedlingen för att försöka få napp.

– Det finns ingen personal. Vi har lagt ut jobb men det är ingen som söker.  Det måste finnas något sätt att nå arbetslösa. Var är alla? Hela branschen skriker på personal, säger han.

Samtidigt har rapporteringen, särskilt i Dagens Nyheter, fokuserat på problem med arbetskraftsinvandring och lyft fram skäl för varför den borde begränsas. DN-reportern Hans Olsson skriver:

S partistyrelse föreslår bland annat att reglerna för arbetskraftsinvandring ska stramas åt. Bakgrunden är att många arbetstillstånd utfärdas till branscher som skulle kunna hitta personal i Sverige.

– Det är helt orimligt att nu under coronakrisen när vi har jättemånga som är korttidspermitterade i hotell- och restaurangbranschen så är det samtidigt en stor arbetskraftsinvandring på tusentals personer i samma sektor. Då kan man misstänka att det inte är riktigt schyssta villkor för dem som arbetar, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

För den som läste DN under september månad är det uppenbart att det pågår en kampanj mot arbetskraftsinvandringen som går ut på att lyfta upp exempel på olagligheter och rovdrift av utsatta människor.

I Sveriges Radio är bilden en helt annan.  Frågan om kompetensbrist lyfts vid några tillfällen, men frågan om arbetskraftsinvandringen lyser med sin frånvaro i de undersökta programmen. En sökning på ordet ”arbetskraftsinvandring” på sverigesradio.se under september ger inte en enda träff.

NMI har inte hittat en enda publicering i de undersökta medierna som kopplar ihop de här frågorna och som ställer frågan till dem som förordar minskade möjligheter att rekrytera personal från länder utanför EU: hur påverkas restaurangerna och de andra företagen om denna möjlighet stoppas?

***


DN om brist på arbetskraft och arbetskraftsinvandring under september 2021

Den 5 september intervjuar TT Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare och han lyfter fram att vissa branscher har stor kompetensbrist:

– En liten del av arbetskraftsbristen beror på pandemin, i branscher som haft snabba ned- och uppgångar.

Inom exempelvis hotell- och restaurangbranschen råder därför brist, där har många som tvingades lämna sina jobb nu hoppat över till andra branscher.

Samtidigt har Sverige EU:s fjärde högsta arbetslöshet: ”kruxet är att de som går utan jobb inte har den kunskap som företagen efterfrågar. Stefan Westerberg tycker att detta är exempel på bristande matchning.”

Den 10 september publicerar DN ytterligare en TT-text under rubriken ”Rusning efter personal i krisbranscher”: En annan bransch i behov av folk är taxibranschen. Där efterfrågan i princip tvärdog när pandemin kom.

– Vi skulle behöva ett hundratal chaufförer ganska snabbt, säger Satish Sen, tillförordnad vd på Taxi Stockholm.

I en artikel den 16 september beskriver Lars Näslund läget på arbetsmarknaden i Göteborg:

– Samtidigt ser vi att branscher som dragit ner under coronakrisen i vissa fall har svårt att locka tillbaka arbetskraft, vilket kan påverka jobbtillväxten negativt och hämma återhämtningen på vissa håll, säger Henrik Einarsson, analyschef hos BRG.

Den 20 september skriver DN-journalisten Fredrik Tano en artikel som problematiserar att invandrade personer blir utnyttjade av skrupelfria arbetsgivare, och han intervjuar det socialistiska fackförbundet Syndikalisterna:

– Små företag har makten att deportera dig och din familj. Har du arbetstillstånd kan du få sparken och är du papperslös kan de ringa gränspolisen.  Det är grogrund för riktig maktkorruption, det finns fall där chefen bokstavligen bett arbetare att kyssa dennes fötter, säger Emil Boss på fackförbundet SAC Syndikalisterna.

Den 21 september intervjuar DN-journalisten Annika Wilhelmson Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och ställer frågan:

Byggbranschen tar ofta in utländsk arbetskraft vilket oseriösa aktörer utnyttjar med svarta kontrakt, låga löner och dålig arbetsmiljö. Hur ska ni stoppa det?

Stenevi svarar att regeringen har vidtagit en rad åtgärder mot arbetslivskriminalitet och arbetskraftsexploatering under den senaste mandatperioden.

Den 22 september rapporterar DN:s politikreporter Hans Olsson om socialdemokraternas förslag att minska arbetskraftsinvandringen. Hur det skulle påverka arbetskraftsbristen är inget som Hans Olsson väljer att belysa.

Socialdemokraterna presenterar nu nya riktlinjer för den politik som ska beslutas under partikongressen i början av november. S partistyrelse föreslår bland annat att reglerna för arbetskraftsinvandring ska stramas åt. Bakgrunden är att många arbetstillstånd utfärdas till branscher som skulle kunna hitta personal i Sverige.

– Det är helt orimligt att nu under coronakrisen när vi har jättemånga som är korttidspermitterade i hotell- och restaurangbranschen så är det samtidigt en stor arbetskraftsinvandring på tusentals personer i samma sektor. Då kan man misstänka att det inte är riktigt schyssta villkor för dem som arbetar, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Den 27 september rapporterar Hamilton Steiner från en pressträff i Rosenbad där ett förslag om en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet presenterades.

– Vi har aktörer inom flera branscher som har satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft. Ibland finansierar vinsterna från detta den grova organiserade brottsligheten, säger arbetsmarknadsministern.

Mer behöver göras, reglerna för arbetskraftsinvandringen måste ses över, enligt Nordmark.

– Detta kommer att utgöra ytterligare en ambitionshöjning i arbetet med att bekämpa fusk och brottslighet i arbetslivet och därmed öka tryggheten i samhället, säger hon.

Den 29 september intervjuar Ida Yttergren en krögare i Göteborg:

Götaplatsgruppen hade tidigare krav på tre års erfarenhet inom branschen på personer som anställdes. Nu är det svårt att hitta folk som söker över huvud taget. Sashi Murugan har kontaktat Arbetsförmedlingen för att försöka få napp.

– Det finns ingen personal. Vi har lagt ut jobb men det är ingen som söker.  Det måste finnas något sätt att nå arbetslösa. Var är alla? Hela branschen skriker på personal, säger han.

Den 29 september intervjuar DN-journalisten Pia Gripenberg EU-kommissionären Ylva Johansson om att stoppa arbetsgivare som exploaterar illegal arbetskraft. I den här artikeln nämns dock inte legal arbetskraftsinvandring överhuvudtaget.

***

Om undersökningen

Tidsperiod:
1-30 september 2021

De undersökta medierna:
DN – samtliga nyheter på dn.se (exklusive Kultur, Sport och opinionstexter)
SVT – Rapports huvudsändning 19.30, Aktuellt och Agenda
SR – Lunchekot, Ekonomiekots huvudsändning samt Studio Ett

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *