Dagens Industri missar kostnaden för den havsbaserade vindkraften

Dagens Industri rapporterar om utbyggnad havsbaserad vindkraft och bland annat Storbritannien lyfts fram som föredöme. Läsarna får dock inte veta att kostnaden för elen blivit en dryg krona per kWh i de genomförda auktionerna.

 
Havsvindkraften och vätgasproduktionen behöver varandra.

Det har skrivits mängder med artiklar om vad olika kraftslag kostar att bygga. Inte minst har fokus legat på den utredning som föreslagit att att den som bygger ny kärnkraft ska få en garanterad ersättning på 80 öre per kWh.

När tidningen Dagens Industri i förrgår (27/10) intervjuade Niklas Persson, global chef på Hitachi Energy, efterlyser han en storsatsning på havsbaserad vindkraft för att få fart på elektrifieringen. I DI: s artikel konstaterar Niklas Persson att utbyggnaden av den havsbaserade vindkraften pågår för fullt i länder som Tyskland och Storbritannien.

Gemensamt för de två länderna är att staten har tagit en aktiv roll för att underlätta utbyggnaden, menar han:

”I Storbritannien fick man inga nya offerter på havsbaserad vind i den förra auktionsrundan, eftersom de hade satt ett för lågt pris. Då tog de ett steg tillbaka, ändrade reglerna och sedan fick de in fullt med offerter igen”, säger Niklas Persson till Dagens Industri.

Men vad priset till slut landade på berättar inte Dagens Industri.

I Storbritannien auktionerar staten ut så kallade CfD-kontrakt som erbjuder ett förbestämt pris för den producerade elen. I den förra auktionsrundan (AR5) fick man inga bud eftersom det erbjudna priset på CfD-kontrakten var för lågt.

Budgeten för den senaste auktionsrundan uppgår till cirka 1,2 miljarder pund där cirka 934 miljoner pund är reserverad för den havsbaserade vindkraften.

Totalt har nio havsvindsprojekt fått ett CfD-kontrakt värt mellan 75 pund/MWh (motsvarande ca 103 öre/kWh) och 82 pund/MWh (motsvarande ca 113 öre kWh) i dagens priser. För en flytande havsvindpark låg nivån på CfD-kontraktet på 194 pund/MWh (motsvarande 266 öre/kWh).

Vattenfall har nyligen sagt att man inte kommer att bygga havsbaserad vindkraft vid Kriegers flak eftersom staten inte bekostar anslutningsledningen mellan land och vindkraftsparken.

 

 

 

 

 

 



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *