Dagens Nyheter rapporterar missvisande om hudvårdskliniker

Dagens Nyheter ger felaktigt bilden av att vårdvalet måste avskaffas för att region Stockholm ska kunna styra var vården förläggs.

 

Nyligen rapporterade DN att region Stockholm avskaffar vårdvalet för hudsjukdomar, som en del i det politiska styrets stora omställningsplan. Även SR har uppmärksammat det avskaffade vårdvalet. SvD och SVT har däremot inte rapporterat något i frågan.

I DN-artikeln sägs att privata vårdgivare ska börja upphandlas på ”traditionellt vis”, med vilket menas att regionen i sin beställning kan peka på var det finns störst behov:

– Äntligen avskaffar vi den fria etableringsrätten inom hudsjukvården. Hudsjukvården är bisarrt ojämlik rent geografiskt i Stockholms län samtidigt som vården haft ett ensidigt fokus på produktion. säger Vänsterpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor, Jonas Lindberg, i en kommentar till DN.

I artikeln framkommer det bland annat att Stockholm har 15 hudkliniker främst i innerstaden, men bara en i södra länet.

Som läsare är det svårt att inte få uppfattningen att det hittills har varit omöjligt för politikerna i regionen att ha inflytande över etableringen av hudvårdskliniker. Det är också därför, enligt det rödgröna styret, som vårdvalet nu rullas tillbaka. Vad som däremot inte nämns är att lagen om valfrihetssystem (LOV), medger att en upphandlande myndighet kan ställa ”...särskilda sociala, miljömässiga och andra villkor för hur ett kontrakt ska fullgöras…” (4 kap. § 2).

Det står region Stockholm fritt att redan idag, upp till en gräns, ställa krav på var i regionen kliniker ska etableras. Det här centrala sakförhållandet utelämnas i artikeln, vilket gör den missvisande för läsarna.

Ett annat viktigt perspektiv som saknas i texten är att region Stockholm har en av de lägsta andelarna patienter som måste vänta längre än 90 dagar på en första kontakt med hudvården (tre procent), tack vare vårdvalsmodellen. Det kan jämföras med till exempel region Skåne, vars modell liknar den styret i Stockholm vill införa, där en dryg femtedel av alla patienter måste vänta längre än 90 dagar på en vårdkontakt (se grafik). Det här kommer rimligen att påverka många stockholmare, men om detta nämns inget i artikeln.

Källa: Synaps

Artikeln är skriven av DN-journalisten Anna Gustafsson som nästan uteslutande rapporterar om vårdfrågor. NMI har sökt Anna Gustavssons chef, Dagens Nyheters redaktionschef, Anna Åberg angående DN:s bevakning av vården, men Åberg har meddelat att hon inte har tid att svara på frågor.

Tidigare i år recenserade NMI-chefen Mats Olin Anna Gustafssons bok Du sköna nya vård. ”DN-journalisten Anna Gustafsson driver tesen att de som behöver vården mest har missgynnats när valfriheten ökat. Problemet är bara att de forskningsrapporter Gustafsson själv hänvisar till inte ger stöd för uppfattningen”, menade Mats Olin.

 

Erik Thyslelius

NMI:s skribent

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *