DN-debatt: Låt kommande public service-utredning göra ett noggrannare arbete

Den 10 juni bjuder regeringen in till public service-dialog. Cheferna för SVT, Sveriges Radio och UR och en rad representanter för de privata medierna ska ge sin syn på public service-uppdraget. Det kan ses som starten för att ta fram nya sändningstillstånd som ska gälla från 2026 och i åtta år. På DN-debatt ger Johan Bobert och Mats Olin förslag på ingångsvärden.

 

Public service redaktionella oberoende måste värnas samtidigt som uppdragen ska vara tydliga så att mediemarknaden som helhet kan erbjuda mångfald. Låt kommande public service-utredning göra ett noggrannare arbete än vad som tidigare gjorts, skriver Johan Bobert och Mats Olin på DN-debatt, i samband med att en rapport om public service-uppdraget presenteras.

Rapporten, författad av Johan Bobert på uppdrag av Näringslivets medieinstitut, innehåller sex förslag på frågeställningar som en kommande utredning inför nya sändningstillstånd bör besvara. Direktiven till en sådan utredning ska vara klara till kommande årsskifte. Frågeställningarna handlar bland annat om att tydligare definiera public service-uppdraget i en totalt förändrad mediemiljö, att definiera gränserna för public service-företagens konkurrens med övriga medier och att ytterligare begränsa politikens inflytande över tillsättning av bolagens styrelser och ledningar.

Ta del av rapporten här

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *