Bild: Ingen porrfilm i bussen. Bussen på bilden har inget med TT-artikeln att göra. Foto: Marcus Bornestav.
Pressombudsmannen har i det här fallet argumenterat för att publicitetsskadan uppstått genom publiceringarna i lokaltidningen i det aktuella området, i det här fallet Norran i Skellefteå, samt de riksspridda tidningarna som Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet.
– När det gäller busschauffören fanns fler anmälningar mot lokaltidningar som publicerat TT-telegrammet, säger Pressombudsmannen Ola Sigvardsson. Jag valde att avskriva dem eftersom publicitetsskadan av de uppgifter som fanns i telegrammet var mycket små på andra orter än den det gällde. I Katrineholm exempelvis vet man inte vem som kör den aktuella skolbussen. Däremot valde jag att kritisera rikstidningarna som ju också har spridning i Norrland. Det är en ny distinktion som jag inte haft anledning att göra tidigare.
Men även de tidningar som inte fälldes, på grund av sitt avstånd från den aktuella orten, har publicerat en text som innehåller allvarliga fel. Frågan är hur de har agerat? NMI hittade 15 tidningar som fortfarande publicerade den felaktiga texten som pekar ut en busschaufför som porrfilmsvisare.
När NMI kontaktar Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz agerar han snabbt och avpublicerar TT-texten. ”Artikeln verkar ligga kvar som en arkivlänk hos oss, vi ska givetvis ta bort den.” skriver han i ett mail och konstaterar att han inte uppmärksammats på bristerna eftersom Dagens Nyheter inte anmälts och inte fällts.
NMI har tidigare berättat om svårigheterna att få upprättelse när en pressetiskt underkänd TT-text fått stor spridning. På frågan om det påverkar TT:s trovärdighet att felaktiga TT-texter ligger kvar på tidningarnas webbplatser svarade TT:s dåvarande redaktionschef Daniel Kjellberg i oktober 2017: ”Självklart är det så. Och det här är rutiner som vi nu förändrar. Du har satt fingret på något vi behöver se över.”
Men trots att TT sett över rutiner drabbade alltså problemet även busschauffören, i alla fall tills igår. UNT, Corren, Sydsvenskan och den lokalt relevanta Västerbottens-Kuriren var några av tidningarna som fortfarande publicerade den felaktiga texten. Om de här tidningarna aldrig anmäldes av busschauffören eller om de anmälts och friats är oklart, beroende på hemlighetsmakeriet kring hanteringen av anmälningar till Pressombudsmannen.
När NMI hör av sig till TT:s nuvarande tf redaktionschef Vicktor Olsson så agerar han genom att skicka ut en påminnelse till tidningarna om att den aktuella TT-texten fällts. I skrivande stund, ett knappt dygn senare, är artikeln fortfarande publicerad med felaktigheter av många av tidningarna, men exempelvis Västerbottens-Kuriren har nu valt att avpublicera artikeln.
Vicktor Olsson menar att det är bittert att se TT vara inblandat i tre fällningar på ett enda år, och att det är oförenligt med den kvalitet som TT vill stå för.
Har TT skärpt sina rutiner när det gäller att kontrollera uppgifter som publiceras?
– Absolut, som ett resultat av de här tre fällningarna har vi jobbat igenom våra rutiner grundligt. Vi behövde skärpa oss och ta nya tag.
Han kommenterar också rutinerna för rättelser:
– Sedan i oktober 2017 har det hänt mycket när det gäller rättelser, säger Vicktor Olsson, och informationen till redaktörer vid rättelser har förtydligats.
Tycker du att det är tillfredsställande att tidningar fortfarande publicerar den felaktiga TT-texten utan någon kommentar?
– Tidningarna har ju egna ansvariga utgivare, men det som inte vore tillfredsställande vore om de inte nåtts av informationen från oss.
Inga kommentarer