När branschorganisationen Svensk Vindenergi igår (21/10) presenterade ny statistik över investeringsbeslut i svensk vindkraft stod det klart att Sverige nu stått utan nya beställningar av vindkraftsturbiner under ett halvår. Detta har bara inträffat vid ett tidigare tillfälle – Q2-Q3, 2022. Erik Almqvist på Svensk Vindenergi tolkar det som en kombination av säsongsvariationer och politisk osäkerhet:
”Årets tredje kvartal brukar vara svagare, så vi får se hur fjärde kvartalet utvecklas. Det finns projekt som kommit så långt att de skulle kunna fatta investeringsbeslut, men för att öka deras chanser behöver de bättre långsiktiga investeringsförutsättningar och det är tyvärr för stora osäkerheter idag.”
Rapporten fångades upp av flera medier. Exempelvis har SvD publicerat en TT-artikel där man lyfter upp osäkerheter kring elpris, byggkostnader och politik som möjliga förklaringar kring den fortsatta stiltjen:
”Bland annat har branschen börjat dra öronen åt sig inför utsikterna att elpriset blir lågt många år framåt. Detta eftersom industrin som ska förbruka energin i allt större utsträckning börjar skjuta projekten på framtiden. Då riskerar tillkommande utbud bli för stort innan konsumtionen tar fart. (…) Andra skäl till tveksamheten är att kostnaderna för att bygga vindsnurror har ökat betydligt. Och så finns den politiska osäkerheten.”
Även Affärsvärlden uppmärksammar nyheten med en notis från Finwire som illustrerar den politiska osäkerheten med frågan om vem som tar anslutningsnotan för havsbaserad vindkraft:
”Kriegers Falk pausades bland annat på meningsskiljaktigheter med regeringen om vem som ska stå för kostnaden för anslutningen av vindkraftsparken till stamnätet – Vattenfall eller staten.”
Samtidigt kan det tyckas underligt att SR Ekonomiekot igår sände ett inslag om Statkrafts ansökan om att etablera en vindkraftspark till havs utanför Sandhamn utan att samtidigt ta upp det ovanligt utdragna investeringsstoppet för svensk vindkraft. I stället lämnas man med ett intryck av att det är full fart framåt i vindkraftsbranschen:
”Men nu vill alltså ytterligare ett bolag bygga en stor havsvinnspark. Och ansökan har nu lämnats in till regeringen. Det är det 27e projektet som ansökt om tillstånd. Hittills har tre projekt fått ja, ett har fått nej.”
Men idag på morgonen uppmärksammade Ekonomiekot Svensk vindenergis nya uppföljning av de uteblivna investeringarna.
De medieinslag som lyft de uteblivna investeringarna får ses som en klar ökning jämfört med i augusti då NMI noterade att inga breda nyhetsmedier rapporterat om de uteblivna investeringarna under det föregående kvartalet:
”Att rapporteringen helt uteblivit förvånar. Nyhetsvärdet är betydande mot bakgrund av åratal av rapportering kring väntade investeringar i havsbaserad vindkraft”, skrev NMI.
Inga kommentarer