När hälften av Sveriges företag uppger att de blivit utsatta för brott det senaste året. Det handlar exempelvis om stölder, skadegörelse, utpressning och cyberbrott. Brotten leder till direkta kostnader, men även till att investeringar och jobbskapande uteblir.
Men svt:s riksnyheter är betydligt mer intresserade av företag som begår brott än företag som utsätts för brott.
Under det första kvartalet 2022 har svt uppmärksammat exempelvis åtalet mot förra Swedbank-vd:n (minst 6 publiceringar), Ericssons misstänkta mutor (minst 12 publiceringar), misstanke om insiderbrott i ICA, falska PCR-test, koppling mellan CDON-butiker och bedrägerier, fusk med permitteringsstöd, människoexploatering i städföretag, hyrläkarbolag som fifflat med semesterlöner. Sammanlagt handlar det om minst 38 publiceringar på tre månader, alltså i genomsnitt mer än en var tredje dag.
När det gäller företag som utsatts för brott har NMI bara kunnat hitta två publiceringar i riksnyheterna (se metod nedan) under kvartalet: en som handlade om it-attacker mot företag (t ex Coop), och en som handlade om sms-bedrägerier mot företag.
I de lokala nyheterna är fördelning mellan nyheter om företag som utsätts för brott respektive begår brott betydligt jämnare, med en viss övervikt på de förra. NMI har under perioden hittat 33 publiceringar från svt:s lokala redaktioner som handlar om brott mot företag. Det handlar exempelvis om rån, inbrott och hot mot småföretagare, inte minst butiker.
Frågan är om SVT:s Aktuellt och Rapport ger en rimlig blid av företagen och brottsligheten? Att Svt är fixerade av företag som begår brott har NMI tidigare kunnat visa.
***
Om undersökningsmetoden
NMI:s undersökning baserar sig på innehållet på svt.se. Vi har använt sökorden ”företag” och ”butik” i kombination med brottsrelaterade ord, t ex ”brott”, ”rån”, ”kriminell”, ”skadegörelse”, ”bedrägeri”, ”utpressning”, ”inbrott”, ”spionage”, ”snatteri”, ”it-brott”, ”muta”, ”it-attack”, ”penningtvätt”, ”ekobrott”, ”skattebrott”.
På svt.se finns material från både lokala redaktioner och riksredaktioner. Finns ordet ”lokalt” samt namnet på regionen eller staden med i sidans länk så indikerar det att en lokal svt-redaktion står bakom materialet. Orden ”inrikes” och ”utrikes” och ”ekonomi” i länkarna är en sortering som svt gör baserat på vad nyheten handlar om och indikerar att nyheten kommer från någon av riksredaktionerna.
Inga kommentarer