De senaste veckorna har det rapporterats intensivt om elpriset och hur det kan komma att påverkas av den nya metoden för att beräkna hur stor överföringskapacitet som finns i kraftnätet. Metoden har blivit känd som ”flödesbaserad kapacitetsberäkning” eller ”flowbased”. Alla större nyhetsmedier har rapporterat om olika teorier om hur elpriserna kan komma att påverkas, och det har varit debatt i både tv och radio.
Kritiker har menat att den nya metoden kommer att höja det svenska elpriset, förespråkarna att flödet av el kommer att underlättas. ”Elräkningen kan stiga med flera tusen – när nytt system införs”, meddelade Sveriges Radio i en typisk rapportering.
I månadsskiftet för en vecka sedan infördes den nya metoden. Sedan har det varit ganska tyst om elpriset, trots att denna vecka (4-10 november) ser ut att bli rekorddyr i södra Sverige (SE4).
Medelpriset för veckan så här långt i SE4 är enligt elbörsen Nord Pool över en krona per kWh, vilket är det högsta medelpriset under en vecka hittills i år. De senaste dygnen har prisets rörelser på elbörsen under dagen också varit extremt i Sydsverige, från nära noll under natten till tre, fyra ibland nära fem kronor per kWh på eftermiddagen.
Även i SE3 (Stockholm/Göteborg) har priset gått upp kraftigt under veckan, men inte till rekordnivåer. Det ska sägas att priserna i SE4 var låga de första dagarna i november.
I vilken utsträckning elprisrekordet beror på den nya beräkningsmetoden för överföringskapacitet är svårt att veta, men det kommer säkert att analyseras vad det lider. Den viktigaste faktorn som förklarar prisuppgångarna är att det inte blåser särskilt mycket över stora delar av Europa, framhåller experter, vilket bland annat lett till att utsläppen från fossila (dyra) bränslen ökat. Sydsverige är i hög grad beroende av dyr import av el när det inte blåser, bland annat beroende på nedlagda kärnkraftverk. Samtidigt konstateras att elflöden och priser påverkats av metoden.
Men NMI kan inte hitta några publiceringar i Sveriges Radio, Dagens Nyheter eller SVT som rapporterar om detta och om veckans prisrekord, eller som har ambitionen att summera elprisutvecklingen så här långt med flödesbaserad kapacitetsberäkning. Däremot har TV4 och Dagens Industri uppmärksammat saken.
NMI hittar en DN-text som berör förändringen, men som inte borrar i om och hur priset påverkats av nya metoden. Dagens Nyheter intervjuade Svenska kraftnäts Erik Ek efter ett par dagar med nya modellen. Tidningen konstaterar: ”Om det är dyrare nu än vad det hade varit med den förra modellen kan han inte spekulera i.”
Det rapporterades en del samma dag som metoden infördes, bland annat i en text från TT, men där kunde förstås inte mycket sägas om hur priserna skulle komma att utvecklas.
Kanske är det typiskt när nyhetsmedier gärna rapporterar och spekulerar om vad som skulle kunna tänkas hända innan det hänt, men visar ointresse när det i verkligheten händer.
Inga kommentarer