Minus för rapportering om negativa elpriser

Negativa elpriser riskerar nyinvesteringar i svensk elproduktion och är en signal om ett ansträngt elnät. Trots varningar är den mediala rapporteringen närmast obefintlig.

 
Svt rapporterar om att minuspriser på el är bra för konsumenter.

Den mediala rapporteringen kring negativa elpriser är begränsad och har främst belyst konsumentperspektivet där flexibla elkunder med timprisavtal kan dra nytta av minuspriser, exempelvis i Dagens Industri:

”Elpriserna rasar till extremt låg nivå och det är minuspriser i hela landet under söndagsdygnet. Elpriserna spås variera kraftigt framöver, mycket beroende på vädret, och elkunder som kan vara flexibla i sin elanvändning blir vinnare, bedömer en analytiker som tipsar om bästa elavtalet framåt.”

Men bakom negativa elpriser finns en annan nyhetsintressant sida. När sol- och vindkraft producerar som mest kan överskott av gratisel uppstå, vilket behöver balanseras med minskad produktion och ökad konsumtion. Negativa elpriser uppstår när elmarknaden är beredd att betala för ökad konsumtion i syfte att bli av med överskottselen.

Redan år 2020 uppstod de första negativa priserna i det svenska elsystemet. Sedan dess har fenomenet stadigt ökat i takt med utbyggnaden av sol- och vindkraft på kontinenten. I år väntas tiden med negativa elpriser öka med 100 procent jämfört med ifjol.

Företrädare för Svenska kraftnät uppmärksammade minuspriser på el i en debattartikel i Svenska Dagbladet i maj:

”Låga spotpriser eller till och med minuspriser på el kan låta som ett icke-problem. Men alltför låga elpriser kan vara en signal om att elsystemet är ansträngt.”

Energiföretagen har länge varnat för att negativa elpriser hotar nyinvesteringar i elkraftproduktion. Senast intervjuad i Tidningen Näringslivet, förklarade Energiföretagens Magnus Thorstensson att:

Negativa priser slår också mot annan elproduktion eftersom de undergräver motiven för nya investeringar i elproduktion som är nödvändiga för elektrifieringen.”

Negativa priser på elmarknaden är här för att stanna. Priserna blir svårare att förutse, vilket skapar risker för investerare och kan leda till högre kostnader för konsumenterna på lång sikt. Detta är särskilt problematiskt i en tid då behovet av elektrifiering ökar.

Men den mediala rapporteringen är närmast obefintlig.

NMI noterar dock ett positivt undantag där TT fångat upp Svenska kraftnäts varningar om utvecklingen med negativa elpriser vilket bland annat gått att läsa i Dagens Nyheter:

”Problemet är att el inte kan sparas (förutom i batterier eller andra varianter som inte är utbyggda i någon större skala ännu) utan måste användas i samma sekund som den tillverkas. I värsta fall kan ett överskott, precis som ett underskott av el, slå ut eller skada systemet.”

 

 

Nicholas Fawkner

NMI

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *