Ny Podd: Nils Funcke om Medieombudsmannen

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har spelat en avgörande roll för tillkomsten av Medieombudsmannen och Medieetiska nämnden. Han gästar NMI-podden där han samtalar med Mats Olin.

 
Nils-Funcke-2

Frågan är om det hade blivit någon Medieombudsman utan Nils Funckes insatser. Han utredde frågan 2012-2013, arbetade sedan som vd för Utgivarna som la fram det första skarpa förslaget och som tog upp frågan med regeringen, och han har på många andra sätt agerat bakom kulisserna för att det hela skulle bli verklighet. I podden berättar han för NMI:s chef Mats Olin att han är nöjd med hur det blivit:

– Som det ser ut nu kan jag inte vara annat än nöjd. Det är närmast en kopia på mitt ursprungliga förslag.

Det fanns en rad hinder och motstånd på vägen, bland annat inom Public Service-företagen.

– Granskningsnämnden var för en del en snuttefilt, ett system som man vant sig vid.

Att statens inflytande över journalistiken nu minskar är något som Nils Funcke ser som mycket positivt.

Hur etermedieföretagen ska publicera fällningar i Medieetiska nämnden återstå att se, men Nils Funcke menar att en bra lösning kunde vara att publicera dem på respektive företags webbplats, till skillnad mot de pliktsändningar som sker efter fällningar i Granskningsnämnden.

Nu kommer Sveriges Television och Sveriges Radio prövas i samma Medieetiska nämnd som exempelvis omdebatterade Nyheter Idag. Det är inte det medieetiska systemets uppgift att bestämma vilka som ska få vara med eller inte, det ska räcka med att ha utgivningsbevis och ansvarig utgivare, menar Nils Funcke.

Nils Funcke fick inte igenom alla sina förslag i den ursprungliga utredningen. Exempelvis föreslog han att allmänheten skulle få majoritet i den Medieetiska nämnden, men så blev det inte. Medieföretagen har fortsatt majoritet.

– Det var en möjlighet att stärka trovärdigheten i systemet. Men jag tycker det blev en bra lösning där medierna och allmänheten väger jämt, säger han i podden.

Han konstaterar att regeringen inte sagt någonting om förändringen, exempelvis om den omdiskuterade risken för ”dubbelprövning”, men att det ändå varit rätt av branschen att gå vidare. Dubbelprövning skulle innebära att ett och samma inslag prövas på två ställen. Det skulle kunna bli så att ett inslag fälls i Medieetiska nämnden och frias i Granskningsnämnden, eller tvärt om. Med detta är inte ett stort problem som Nils Funcke ser det.

– Det här har målats upp som ett gigantiskt problem, men det kan jag inte förstå, säger han.

I podden diskuteras också ett aktuellt beslut i nämnden, där Svenska Dagbladet fälldes för att ha publicerat detaljerade, integritetskänsliga uppgifter från en våldtäktsdom. Nils Funcke och en stor minoritet i nämnden reserverade sig mot beslutet.

Lyssna på podden

Rättelse: I Podden sägs att Mats Svegfors var vd för Sveriges Radio år 2013, men det är fel. Han avgick som vd redan hösten 2012.

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *