Slår man samman partiledarnas mediala genomslag uppdelat i ett höger- (M, KD, L, SD) respektive ett vänsterblock (S, MP, C, V) och jämför årets sju första månader med valrörelsens sista månad, framgår att vänsterblockets dominans i medierapporteringen minskade under valrörelsens sista månad.
Under årets sju första månader utgjorde vänsterblockets partiledare 66 procent av SVT:s rapportering och 61 procent av SR:s rapportering. I båda fallen är det Anderssons dominans i medierapporteringen som sticker ut. Under valrörelsens sista månad är dock partiledarnas synlighet i medierapporteringen mer jämnt fördelad, samtidigt som vänsterblocket fortsatt fått ett större utrymme med Andersson i spetsen. Under valrörelsens fyra sista veckor utgjorde vänsterblockets partiledare 55 procent av SVT:s och 58 procent av SR:s rapportering .
Näringslivets medieinstitut har sedan januari i år analyserat partiledarnas synlighet i SVT:s och SR:s nyhetsprogram. Under valrörelsens sista månad är mätperioden förkortad och avser en vecka åt gången fram till valdagen. Detta är alltså den sista partiledarundersökningen som NMI genomför.
Under valrörelsens sista veckan fick Statsministerduellen mellan Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i SVT stort genomslag i både SR:s och SVT:s nyhetsrapportering, där politiska kommentatorer och paneler analyserade partiledarnas insatser. Därutöver förekom även ett flertal politiska debatter där partiledare medverkade, rapportering om opinionsundersökningar, samt analyser kring partiernas valkampanjer.
Spekulationer kring om Jimmie Åkesson (SD) kommer kräva att få sitta med i en regering om högerblocket vinner valet utgör en stor del av rapporteringen kring Åkesson under den gångna veckan. Annie Lööf (C) har däremot fått ett minskat genomslag under samma period och omnämns i huvudsak gällande partiets syn på höga bränslepriser. Även Johan Pehrson (L) har fått ett minskat genomslag och har omnämnts i rapporteringen om energipolitiken.
Ebba Busch (KD) och Miljöpartiets språkrör är de partiledare bland de mindre partierna som fått störst genomslag i synnerhet i SR. Rapporteringen kring Busch har bland annat handlat om partiets förslag att centralisera vården, samt om en debatt mot Annika Strandhäll (S) om jämställdhet. Miljöpartiets språkrör har omnämnts i samband med klimat- och skogspolitik, samt gällande partiets energipolitik.
Därutöver har det rapporterats om torgmöten och partiledare som knackar dörr för att locka röster under valrörelsens sista dagar.
NMI:s undersökning är utförd med hjälp av sökverktyget All Ears som transkriberar inslag från radio och tv. Undersökningen för de två översta diagrammen avgränsad till perioden 15 augusti till 11 september 2022. De två nedersta diagrammen avser resultaten per månad från den 1 januari till och med den sista juli. Orden som använts är respektive partiledares namn. De nyhetsprogram som ingår i undersökningen är Rapport, Aktuellt och Agenda från SVT, samt Ekot, Studio Ett och P1 morgon från SR. Resultatet för Liberalernas partiledare gäller för Sabuni fram till den 8 april och för Pehrson från och med den 8 april när han tillträdde som partiledare.
Inga kommentarer