NMI har i sin senaste rapport visat att medierna beskriver vårdens ekonomiska frågor mest som en kamp om mer pengar, och sällan om utmaningen att göra vården mer effektiv. Den här veckan har givit ytterligare ett belysande exempel på detta.
I måndags presenterade Myndigheten för vård- och omsorgsanalys en ny rapport som visar att den stora satsningen ”God och nära vård” inte nått sina mål. Under åren 2019–2024 har regeringen betalat ut cirka 31,5 miljarder kronor för ändamålet till regioner, kommuner och SKR, skriver Myndigheten för vård- och omsorgsanalys som kritiskt konstaterar att inget av regeringens mål för omställningen hittills har uppnåtts.
Ingen (noll) av de breda nyhetsmedierna valde att rapportera om detta.
Dagens Medicin däremot, tidningen för de som arbetar inom vården, rapporterade om nyheter under rubriken ”Skarp kritik mot satsning på god och nära vård – inga mål nås”. Att Dagens Medicin tar upp den här typen av frågor är inte förvånande. Det ligger i linje med vad NMI-rapporten visade.
Pär Ivarsson är chef för Ekonomiekot på Sveriges Radio och han menar att det finns en naturlig förklaring till att rapportering uteblev:
– Denna måndag visste vi att Northvolts konkursförvaltare skulle lämna besked om hur många tusen som skulle få sluta omedelbart, dessutom skulle avtalsrörelsen gå i mål. Det var ganska enkelt att välja dessa två ämnen, som krävde mycket resurser, skriver Pär Ivarsson till NMI.
Det finns fler redaktioner på Sveriges Radio som fattat sina egna beslut om vad som ska prioriteras. Under veckan har de rapporterat en del om vården visar det sig (se nedan), bland annat om en satsning på en halv miljard kronor på den psykiatriska vården.
Det här ligger helt i linje med vad NMI visade i sin rapport: journalistiken fokuserar på ”satsningar” och behovet av nya pengar, men inte på utvärderingar av effektiviteten i redan gjorda satsningar.
***
Veckans nyheter i Sveriges Radio och Dagens Nyheter om vården – urval
Sveriges Radio rapporterade under onsdagen om en ny satsning på den psykiatriska vården. Regeringen satsar 500 mkr i vårändringsbudgeten, rapporterar Ekot. Socialminister Jakob Forssmed säger ”Om det skulle vara så att bara våra pengar används till detta så handlar det om över 100 extra platser” och menar att regionerna kan satsa ytterligare för ännu fler platser.
I tisdags rapporterade Sveriges Radio att Sveriges kommuner och regioner menar att barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, är för hårt belastad. Därför bör primärvården, till exempel vårdcentraler, ta hand om fler barn med psykisk ohälsa, menar SKR.
Under tisdagen rapporterade Sveriges Radio också att diagnosen utmattningssyndrom ska tas bort 2028, och nu får Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att ta fram nya riktlinjer.
Till dessa ska läggas mängder med nyheter om lokala vårdnyheter i P4.
Dagens Nyheter har också rapporterat om satsningen på psykiatrisk vård och publicerat en TT-text.
Tidningen rapporterade på tisdagen att risken för genetiskt riskabla relationer har ökat i Sverige på grund av spermiedonation. På onsdagen följdes detta upp med nyheten att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att starta ett svenskt register för donation av spermier och ägg.
NMI har sökt chefen för Dagens Nyheters ekonomiredaktion Britta Persson.
Inga kommentarer